Pozor by si však měli dávat u těch druhů, které působí nejznáměji, zejména pak u žampionů a hřibů. Oba velmi populární druhy jedlých hub mají totiž své „dvojníky“, které mohou způsobit zdravotní problémy. Žampion můžete zaměnit za smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou a úskalí má i sběr hřibovitých hub, zejména těch často se vyskytujících.

Během hodiny třicet hřibů modráků. To není špatný úlovek Foto: Jaroslav Opluštil
Slušný úlovek: třicet hřibů, jeden mlok. V Beskydech je hub jak po dešti

InfografikaZdroj: Deník„Jedlé druhy hřib hnědý i hřib smrkový jsou snadno zaměnitelné s nejedlým hřibem žlučníkem. Ve vyšších polohách pak roste hřib kříšť, který je zrádný v tom, že je na pohled opravdu velmi hezký, ale také nejedlý,“ popisuje mykoložka Tereza Tejklová.

Poměrně zrádnou hřibovitou houbou je podle Terezy Tejklové také méně známý hřib medotrpký, který roste v teplejších lokalitách a často i na hrázích rybníků.

Potraviny. Ilustrační foto.
Zdražování v Česku: u čeho půjdou ceny nahoru, co by mohlo zlevnit

„Ve východních Čechách se objevuje poměrně hojně i ve městech. Zrádný je v tom, že jeho chuť se na rozdíl od podhřibu žlučového jeví zpočátku jako příjemná a její hořkost se projeví až po chvíli. Ve skutečnosti je ale nepoživatelný,“ zmiňuje Tereza Tejklová.