Na absenci ochrany dýchacích cest u hostů úvodního ceremoniálu upozornil na twitteru epidemiolog Rastislav Maďar i některá média. Podle Vojtěcha skutečně mnoho lidí ochranu dýchacích cest nemělo. "Na jednu stranu je to ale na odpovědnosti každého, jak k tomu přistoupí," uvedl.

"Možná u té první zahajovací projekce to nebylo úplně ideální, ale pak jsem se účastnil standardních filmových projekcí, byl jsem asi na dvou nebo na třech filmech, a musím říci, že prakticky všichni měli nasazený respirátor v průběhu představení," řekl Vojtěch.

Český prezident Miloš Zeman
Zeman ocení velvyslance Balouna. NATO potřebuje zásadní reformu, míní

Organizátoři festivalu dnes uvedli, že hosty a návštěvníky před zahajovacím večerem i během něj upozorňovali na podmínku používání respirátorů či nanoroušek hostesky a tištěné informace. Prostředky na ochranu dýchacích cest byly v předsálí k dispozici.

"Vzniklá situace nás mrzí, protože jsme ve spolupráci s odborníky a Krajskou hygienickou stanicí Karlovy Vary připravili rozsáhlý systém bezpečnostních opatření a jeho součástí byla i informační kampaň týkající se podmínek návštěvy festivalových představení, uvedli organizátoři.

Pravidlo nošení pásek 

Pořadatelé festivalu podle Vojtěcha dostatečně dbají na dodržování opatření. "Jsem tu třetí den, účastnil jsem se i filmových projekcí a musím říci, že organizace je velmi dobrá," uvedl Vojtěch.

Poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý na snímku z 28. října 2019
BIS sledovala Zemanova poradce Nejedlého. Zajímaly ji jeho ruské kontakty

Oceňuje také pravidlo nošení pásek, které dokládají bezinfekčnost. Návštěvník musí doložit potvrzení o negativním testu, prodělání nemoci nebo ukončeném očkování. Kontrolu pásek a dodržování dalších opatření bude zajišťovat stovka pracovníků festivalu.