Na začátku května skončila pandemická pohotovost a zdálo se, že si covid-19 opět vezme letní dovolenou. Čísla počtu nemocných začala klesat a i nemocniční pokoje s nakaženými pacienty se začaly vyprazdňovat. Zatímco 4. května bylo odhaleno 1200 případů a v nemocnicích hospitalizováno 604 pacientů, v dalších týdnech čísla klesala a i v nejexponovanějších dnech týdne se nakonec dostávala na jednotky stovek případů.

Do Česka míří nové vakcíny Valneva.
Do Česka míří nové vakcíny proti covidu. Ve Valnevě jsou i mrtvé částice viru

Koronavirus je však nevyzpytatelný a o slovo se opět přihlásil v polovině června, kdy se začala křivka nemocných i hospitalizovaných opět zvedat. 16. června, kdy v nemocnicích leželo 114 pacientů, odhalili hygienici 370 případů. Jen o čtyři dny později jich bylo už 608. První prázdninový týden laboratoře hlásily 1299 případů koronaviru. V nemocnicích tou dobou leželo 208 nakažených lidí.

„Varianty omikronu BA 4 a 5, se kterými nyní bojujeme, jsou tak rychle se šířící, že se nestačí uplatnit výhoda letních měsíců. Tedy menších kontaktů v uzavřených prostorech a působení UV záření. Člověk je tak schopen se nakazit i během pár sekund,“ vysvětlil současnou masivní vlnu, která se šíří i Evropou, epidemio-log a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. I přes stoupající čísla však dle něj zatím není na pořadu dne otevírat téma restrikcí či návratů roušek do uzavřených prostor.

„Zatím ne, ale jistě se o tom začne debatovat na začátku podzimu, kdy se dá očekávat další vlna,“ dodal Prymula. O restrikcích zatím neuvažuje ani ministerstvo zdravotnictví. „Jsme v neustálém kontaktu s Národním institutem pro zvládání pandemie i Centrálním řídicím týmem, které se pravidelně scházejí. Ti celou situaci důkladně mapují,“ ujistil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Svět v následujících pěti letech? Vědci nastínili možné pandemické scénáře

Zdůraznil také, že resort v tuto chvíli nevnímá potřebu zavádět restrikce a stav pandemické pohotovosti. „Doporučujeme osobní odpovědnost. Nejsme v situaci před dvěma lety, teď o viru víme více, jsme připraveni a naše systémy běží. Chceme se řídit fakty a statistikami z nemocnic,“ dodal Pavlovic.

Nemocnice jsou připravené

Na případný příliv nových pacientů s covidem jsou české nemocnice připraveny. A to i ty, kde nyní leží „jen“ jeden pacient s covidem. Příkladem je nemocnice v Havlíčkově Brodě. „Po předchozích pandemických vlnách jsme neustále připraveni na případné navýšení hospitalizovaných pozitivních pacientů a postupně nakupujeme nové vybavení pro infekční oddělení,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Operativně a rychle přizpůsobit se na příliv pacientů je připravena i FN Ostrava či nemocnice Motol. „Na další vlny jsme připraveni. Materiální zajištění je dostatečné a organizační postupy jsou nastaveny a vyzkoušeny a s každou další vlnou je vylepšujeme. Jediné slabé místo je nedostatek kvalifikovaného personálu, ale to se nedá vyřešit tak snadno jako nákup ventilátorů,“ uvedla mluvčí Motolu Pavlína Danková.

Ilustrační foto.
Covidová čísla v Česku opět rostou. Experti varují před silnou podzimní vlnou

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové jsou nyní hospitalizováni pouze jednotliví pacienti s covidem-19. „V případě vyššího nárůstu počtu pacientů bude nemocnice postupovat v souladu s aktualizovaným pandemickým plánem a zajišťovat o tyto pacienty péči, stejně jako v předchozích vlnách pandemie,“ doplnil své kolegyně mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.