Od pondělí do pátku přibylo v zemi celkem 84 539 potvrzených případů covidu. Je to více než za celý minulý týden dohromady, a to navzdory tomu že tuto středu byl státní svátek. Ve volné dny se testuje méně.

V nemocnicích bylo k pátku 4890 hospitalizovaných s koronavirem. V těžkém stavu bylo 724 z nich. V obou případech počet proti čtvrtku mírně klesl. Některé nemocnice ale už kvůli přetížení a nedostatku personálu omezují plánovanou péči. Žádají také o pomoc armádu. Od pátku vojáci slouží celkem ve 24 nemocničních a sociálních zařízeních, v pondělí začnou pomáhat v 15 dalších.

Zájem o očkování proti covidu díky vládním opatřením roste. Stále se však najdou odpůrci, kteří vakcíny odmítají
Nakazíte mě covidem? Zaplatím. Ale jen za lehký průběh, slibují odpůrci vakcín

V pátek přibylo 2201 nakažených lidí starších 65 let a 853 nakažených ve věku 75 a více let. V nemocnici nově skončilo 281 pacientů starších 65 let a 180 pacientů starších 75 let.

Laboratoře v pátek provedly přibližně 146 tisíc testů, asi o osm tisíc více než před týdnem. U nejvyužívanějších preventivních a plošných testů bylo pozitivních 6,47 procenta vzorků, před týdnem to bylo 3,8 procenta. V případě epidemiologické indikace, kdy se testují lidé kvůli kontaktu s nakaženým, podíl nakažených stoupl z 11,27 procenta na 16,48 procenta. U takzvané diagnostické a klinické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, bylo pozitivních více než 42 procent testovaných, což je přibližně o osm procentních bodů více než před týdnem. Ve všech třech případech jsou ale podíly nakažených stále nižší, než letos na začátku roku.

Za hlavní nástroj, jak bojovat proti epidemii, se považuje očkování. Apelují na něj politici i odborníci. Počet podaných dávek vakcíny v Česku překročil třináct milionů. V pátek očkování podstoupilo více než 56 tisíc lidí.

Kvůli šíření nemoci covid-19 musejí provozovatelé restaurací, barů a kaváren kontrolovat doklady o bezinfekčnosti. Nově přitom nestačí negativní testy…
PŘEHLEDNĚ: Na pivo či na koncert jen s očkováním. Co vše se od pondělí mění

Kvůli prudce se zhoršující epidemické situaci se od pondělí přestanou uznávat testy na covid-19 jako covidový certifikát. Lidé se při vstupu do restaurací, hotelů, provozoven služeb či na hromadné akce budou muset prokázat už jen kompletním očkováním nebo dokladem o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Bude pokračovat testování ve školách a začnou se pravidelně testovat i neočkovaní zaměstnanci ve firmách.

Rekordní hodnota incidenčního čísla 

Incidenční číslo se poprvé od začátku epidemie dostalo přes 900. Dosud nejvyšší hodnotu mělo letos 9. ledna, kdy na sto tisíc obyvatel připadalo v posledním týdnu 849 nakažených. Nyní se ale výrazně liší v jednotlivých krajích. Nejhorší situace je na Moravě. V Olomouckém kraji je incidence 1334, v Jihomoravském 1191, ve Zlínském 1171 a v Moravskoslezském 1046. V žádném jiném regionu ČR se incidenční číslo přes 1000 zatím nedostalo. Relativně nejlepší situaci hlásí Karlovarský kraj, kde na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní 319 nakažených.

Reprodukční číslo stouplo z pátečních 1,22 na dnešních 1,29. V tomto případě je to daleko od rekordních hodnot, vyšší bylo například i tento týden v úterý. Číslo uvádějící, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se drží nepřetržitě od konce srpna nad hodnotou jedna, což znamená zrychlování šíření epidemie.

Očkování proti covidu ve Vídni. Ilustrační snímek
Rakousko vyhlásilo lockdown. Turisté přijdou o oblíbené vánoční trhy

Od začátku epidemie loni v březnu zaznamenaly laboratoře v Česku celkem 1 980 849 případů koronaviru. Většina lidí se již z nákazy vyléčila.

Sousední Rakousko po rekordních počtech nových nákaz koronavirem spustí od pondělí plošnou uzávěru a od 1. února zavede povinné očkování pro všechny obyvatele. Omezení se budou týkat i naočkovaných proti covidu, dosud v zemi platily restrikce jen pro neočkované. Lockdown bude trvat nejméně deset dní, maximálně 20. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pátek uvedl, že Česko příklad Rakouska následovat nebude.