„První detekce britské mutace koronaviru spadá do již září. Mezitím se poměrně nenápadně rozšířila. Alarmujícím bylo významné šíření v Kentu a jižních oblastech v Anglii,“ přiblížila na tiskové konferenci vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Koronavirus v Česku: Nakažených je méně, přibylo však přes 300 hospitalizovaných

 V Česku byla podle Jiřincové britská mutace viru odhalena u vzorků z Prahy, Středočeského a Královéhradeckého kraje. První dokázaný výskyt britské mutace se datuje k 25. prosinci, pravděpodobně však byla v Česku už dříve. 

"Z Německa do Královéhradeckého kraje přicestoval člověk, který byl v kontaktu s člověkem, který byl nakažen britskou mutací. Nemuselo však jít o první případ," konstatovala Jiřincová. 

Podle Barbory Mackové, která je pověřena vedením SZÚ, nelze ze vzorků vyčíst, jak moc je v Česku mutace rozšířena. „Britská mutace u nás je, nyní ve spolupráci s hygienami budeme zjišťovat, jaké je reálná situace v České republice," přiblížila Macková. 

Britská mutace v Brně 

Jak během úterý uvedla Česká televize, britská mutace byla zachycena i ve Fakultní nemocnici Brno, a to již na konci minulého roku. Nemocnice zachytila od 25. prosince až dosud 84 případů britské mutace koronaviru, uvedla její mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle ní nemusela nemocnice nikoho hospitalizovat. Vzorky odeslala ještě na potvrzení.

Očkování v Dánsku.
Dánsko je v očkování proti covidu nejlepší v EU. Přečtete si, jaký má recept

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že mutace není nebezpečnější, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji a postupně mezi variantami viru převládne. Podle Blatného může mutaci obsahovat až deset procent vzorků, které se prověřují. Před mutací očkované chrání vakcíny, kterými se v Česku očkuje.

Takzvaná britská mutace nového typu koronaviru byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii. Nakažlivější varianta nákazy se dosud prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na výskyt mutace ohlásilo Rakousko.