České laboratoře provedly dosud 31 127 testů a průměrný denní nárůst v počtu nakažených se za posledních pět dní pohybuje těsně pod hranicí 200 osob. Vůbec nejvyšší přírůstek pacientů s chorobou COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, zaznamenali hygienici ve středu, kdy bylo poztitivně testováno 291 lidí.

Remdesivir dostal první pacient ve Všeobecné fakultní nemocnici. Podává se nitrožilně.
Remdesivir zabral. Stav experimentálně léčeného muže se výrazně zlepšil

Devět nakažených dosud v Česku zemřelo. Jednalo se ve většině případů o osoby vysokého věku, kterým byly diagnostikovány vážné choroby a které tak měly výrazně oslabený imunitní systém. Dosud nejmladším zemřelým, který je evidován jako oběť nemoci COVID-19, byl muž narozený v roce 1975, který byl hospitalizován v nemocnici v Havířově a trpěl pokročilým stádiem rakoviny.

Vojtěch: Nejezděte na chaty

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch kvůli šířící se nákaze vyzval Čechy, aby zůstali doma a nejezdili na chaty či chalupy. „Máme tady pátek a před námi další víkend v této mimořádné situaci. Chtěl bych všechny požádat, aby odložili návštěvy chat a chalup a zůstali doma. Pokud tam z nějakého důvodu musíte jet, zdržujte se prosím v jejím prostoru a omezte kontakt s okolím. Je to opravdu důležité,“ napsal na twitteru.

Premiér Andrej Babiš dnes ve vysílání České televize uvedl, že je pro prodloužení nouzového stavu v Česku o dalších třicet dní. „Ano, myslím si, že se tomu nevyhneme,“ řekl v rozhovoru. Nouzový stav vláda vyhlásila 12. března a potrvá nejméně do poloviny dubna.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček plánuje kvůli zhoršující se pandemii ve světě navrhnout povinnou karanténu pro všechny, kteří se do Česka vrátí ze zahraničí. Uvedl to v pátek odpoledne na svém twitterovém účtu.

Premiér Andrej Babiš vystoupil 18. března 2020 v Praze s ochrannou rouškou na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády k situaci kolem šíření nového typu koronaviru.
Pomoc od EU Česku nové peníze nepřináší, tvrdí Babiš. Evropská komise to odmítá

„Na návratu našich občanů ze zahraničí spolupracujeme od počátku s českými hygieniky. Situace ve světě se ale zhoršuje, proto v pondělí vládě navrhnu povinnou 14denní karanténu VŠEM vracejícím se. Tzn. bude jedno, odkud se kdo vrací. Zdraví je na prvním místě,“ napsal.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek připravilo doporučení, které obsahuje rozdělení jednotlivých typů ochranných pomůcek podle vybraných profesí. Součástí je také návod, tak si správně nasadit, sejmout a zlikvidovat roušku. „Stále se bavíme o množství pomůcek, ale už se ztrácí to klíčové, jak je používat. Odborníci proto připravili kuchařku, která říká, jaký typ ochranného prostředku je vhodný pro danou profesi a pro dané pracoviště. Současně je důležité klást důraz na správné nasazování a sundávání, včetně likvidace,“ uvedl ministr Vojtěch.

Nová opatření mají také chránit také starší spoluobčany v domovech pro seniory. „Přicházíme proto s mimořádným opatřením. Znovu zdůrazňuji, že je přísný zákaz návštěv. Zavádíme také důležitá preventivní pravidla uvnitř zařízení a také postupy v případě nakaženého klienta,“ napsal na twitteru Vojtěch. „Zaměstnanci musí například 2x denně měřit klientům teplotu bezkontaktním teploměrem a kontrolovat jejich zdravotní stav. Dodržovat zvýšenou hygienu rukou a ochranu nosu a úst. Omezit pohyb klientů po zařízení, zrušit společné stravování nebo zajistit dostatečné větrání místností,“ vyjmenoval ministr.

Experimentální lék remdesivir

Pozitivní zprávu přinesla v pátek dopoledne Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, která jako první v České republice použila u pacienta experimentální lék remdesivir. „Úžasná zpráva. Remdesivir zabral! Stav pacienta ve VFN, který tři dny lék dostává, se výrazně zlepšil. Mohl být odpojen od mimotělního oběhu,“ informoval na svém twitterovém účtu předseda vlády Andrej Babiš.

„Odborná péče lékařů Všeobecné fakultní nemocnice a léčba lékem Remdesivir zabrala. Stav pacienta ve VFN se zlepšil,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ředitel nemocnice David Feltl však na odpolední tiskové konferenci informoval, že stav pacienta zůstává i nadále velmi vážný. Jeho stav se navíc podle Feltla zlepšoval již před podáním léku.

Další příznivou informaci pak přinesla pražská Ústřední vojenská nemocnice, kde se z nemoci COVID-19 úspěšně zotavil první pacient. Počet uzdravených lidí tak v Česku stoupl na jedenáct.

Počet laboratoří stoupá

Ministerstvo zdravotnictví průběžně navyšuje počty laboratoří, které mají oprávnění testovat vzorky s podezřením na nákazu novým typem koronaviru. V současné době je takových zařízení 70. Povolení pro testování vzorků na koronavirus získávají v posledních dnech akademické instituce, naposledy Centrum Biocev Akademie věd ČR (AV) a Univerzity Karlovy. Biocev může zpracovat přes tisíc vzorků denně, stejně jako jiná akademická pracoviště.

Zlata Biedermannová (uprostřed) v evakuačním letadle při návratu z Karibiku domů do Čech.
Mám radost. Konečně jsem zpět doma, oddechla si Češka po evakuaci z Karibiku

Podle AV byly pro testování vyhrazeny a upraveny laboratoře tak, aby splňovaly nejvyšší nároky na práci s infekčním materiálem. Biocev přepokládá testování prvních vzorků od pacientů v pondělí. Krizový štáb ministerstva zdravotnictví směřuje podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška k číslu 10 tisíc denně.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník