Online reportáž

Nemůžeme testovat pacienty na koronavirus. Nemáme k tomu potřebné razítko, stěžovaly si doposud desítky laboratoří. Platilo to dokonce i pro tak špičková pracoviště, jako je Akademie věd České republiky. To by se mělo nyní změnit.

Lékaři se totiž domluvili s vládou a ministerstvem zdravotnictví, že se po dobu pandemie pravidla mírně upraví: povolení testovat se udělí i takovým pracovištím, která požadované razítko nemají. Stačit bude jen to, že mají znalosti, odborníky a moderní přístroje.

Dočasné úlevy

Podle šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymuly se díky tomu zvedne kapacita testování až o čtyři tisíce vzorků denně. Dnes jich laboranti zvládnou jen asi dvatisíce denně.

Život v uzavřeném městě, den druhý: Bez zubaře, ale s čerstvým masem

„Specifická doba si žádá specifické postupy. Je nesmyslné, aby tady pod náporem lidí kolabovalo několik málo laboratoří, když je možné jejich práci rozložit mezi desítky dalších,“ souhlasí šéf České stomatologické komory Roman Šmucler, který se včerejšího jednání na ministerstvu zúčastnil.

Koordinátorem tohoto testování bude biochemik Jan Konvalinka a prorektor pro vědeckou činnost Univerzity Karlovy, oznámila Akademie věd v tiskové zprávě.

Zlom přijde za měsíc

Nezůstane ale jen u laboratoří. Podobně by se měl upravit i režim pro lékaře. „Například pokud by teď chtěl někdo zřídit urgentní ambulanci, ve které by poskytoval akutní péči pacientům, nebudou po něm chtít úřady desítky lejster, jako kdykoliv jindy. Činnost mu jednoduše povolí,“ doplnil Šmucler.

Co znamená karanténa?
PŘEHLEDNĚ: Češi sevření v karanténě. Podívejte se, co to pro vás znamená

Formality by si lékaři dořešili až zpětně – tedy po skončení epidemie koronaviru. Podle Romana Prymuly by mohl zlom nastat už zhruba za měsíc.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník