InfografikaZdroj: Deník

Výhoda věku? Alespoň nemusím sbírat puky, směje se příbramský Kutlák

Ve středu 13. února mu bylo čtyřicet let, přesto má hokejový světoběžník Zdeněk Kutlák pořád co nabídnout. V probíhající sezoně po něm rádi sáhli v týmu nováčka II. ligy Příbrami, kde rychle zapadl. „Můj věk má jednu nespornou výhodu. Už nemusím po tréninku či rozbruslení sbírat puky a nosit hokejky,“ říká Kutlák s úsměvem.

Svého času platil za jednoho z nejlepších českých hokejových obránců. Vytáhlého budějovického odchovance dokonce tři roky pérovali slavní Boston Bruins, za které si zahrál i šestnáct zápasů v nejlepší lize světa NHL. Že se neprosadil víc, to ho příliš mrzet nemuselo. Po návratu si ho do parádní destinace vybrala švýcarská Ambri-Piotta a podržela si ho dlouhých šest roků.

Vedoucí Sparta přivítala Kladno, za které po delší pauze nastoupil i Jaromír Jágr.
Legendární Jágr slaví 48. Jaký byl jeho rok? Vyrazil minci i řádil na kole

Zahrál si tam i se zámořskými hvězdami Maxem Paciorettym či Mattem Duchenem. Se Salcburkem poté dvakrát vyhrál EBEL ligu, v bratislavském Slovanu si vyzkoušel KHL a pak se pokusil pomoci mateřským Českým Budějovicím s návratem do extraligy.

Hvězdné momenty zažil i v reprezentaci. Hlavně v roce 2006, kdy i díky jeho výkonům Češi postoupili s podceňovaným mužstvem až do finále mistrovství světa v Rize a získali stříbro. O šest let později byl Kutlák u zatím poslední české medaile z MS (bronzové) ve Švédsku.

Teď objíždí stadionky ve třetí lize, ale v Příbrami, které šéfuje ex-sparťanský trenér Jan Tlačil, si ho moc chválí. Jeho přínos je znát především v organizaci hry, kde funguje i Kutlákovo kouzlo mluveného slova.

Hokejista Jiří Kadlec.
Hokej hraje déle než Jágr. Receptem je dostatek kafe a rumu, vtipkuje Kadlec

„Asi jako každý starší hráč se snažím poradit mladým,“ popisuje. „Na ledě je komunikace důležitá. Bez ní se neobejdete. Hokej se zrychluje a tím, že mluvíte, si velmi pomáháte,“ potvrdil zkušený obránce s dovětkem, že jde o jeden z klíčových aspektů, který vede k úspěchu.

Dovede k úspěchu i příbramskou partu? V playoff je možné všechno.