Policie v Jihomoravském kraji vyšetřuje případ, kdy pacient pod vlivem návykových látek zranil tři zasahující zdravotníky. „Použil pěsti, kopal, škrábal a kousal. Dva ze zdravotníků museli být ošetřeni v nemocnici, mají zničené hodinky a brýle. Poškozena byla i naše sanitka,“ popsala případ z minulého víkendu mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Podobných incidentů se během roku podle statistik odehrála řada. Rostoucí násilí páchané na zdravotnících je ale celosvětovým trendem.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se počty zdravotníků, kteří během své kariéry zažili alespoň jedno napadení, celosvětově pohybují od osmi do 38 procent. Ovšem v Česku podle dotazníkových šetření společnosti Aesculap Akademie má zkušenost s násilím až devadesát procent zdravotníků. Všechny podobné údaje jsou sice silně ovlivněny tím, jak sami zdravotníci násilí chápou a jak jsou ochotní ho hlásit, přesto hovoří jasně: Problém není marginální.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich.
Jihomoravské nemocnice se příští týden dostanou na hranu možností, říká hejtman

Jednoznačně převažuje násilí nefyzické, tedy především slovní. „Celkově se případy fyzického násilí od pacientů pohybují mezi deseti až dvaceti procenty, osmdesát až devadesát se pak přisuzuje verbálnímu napadání personálu,“ uvedl záchranář a vedoucí Katedry specializace ve zdravotnictví na Vysoké škole zdravotnické Jaroslav Pekara.

Za napadení až tři roky

Nejvíce útoků míří podle průzkumů na všeobecné sestry, které provázejí pacienta nejdelší čas. „Občas se násilí objeví ale i na místech, kde bychom ho nečekali, třeba ve fyzioterapii,“ řekl Pekara.
I proto se čas od času diskutují názory, že by násilí na bílých pláštích mělo být přísněji trestané. Sami zdravotníci to prosazují.

Cestování v době koronaviru
Česko zavádí opatření kvůli nové mutaci covidu: některým cizincům zakáže vstup

„V roce 2009 se České lékařské komoře podařilo prosadit do nového trestního zákoníku ustanovení, podle kterého případ vraždy, ublížení na zdraví nebo vyhrožování zdravotníkovi je hodnoceno vyšší trestní sazbou, a to stejnou jako v případech, kdy se pachatel dopustí tohoto jednání vůči takzvané úřední osobě,“ uvedl lékař Hatem Sanalla z Nemocnice Znojmo. Maximálně tedy tři roky ve vězení. Status úřední osoby ale  zdravotníci stále nemají.

Kromě kriminálního akcentu má násilí na zdravotnících další aspekt, který je v současné covidové době pro personálně oslabený a přetížený obor fatální. Někteří zdravotníci odcházejí kvůli obavě z napadení nebo po jeho prožití z oboru. Zejména pokud byli při útoku zraněni. „Existují případy, kdy násilí zažili už studenti zdravotnických oborů během praxe a nakonec se raději rozhodli povolání změnit,“ dodal Jaroslav Pekara.