A právě v tom spočívá pro mnohé lidi problém. Spadá to totiž do doby začínajících dovolených, kdy mnozí nebudou v místě svého bydliště a museli by do očkovacího místa přijet desítky, mnohdy i stovky kilometrů.

Odběrové místo pro PCR testy v Městské nemocnici Ostrava, 19. března 2021 v Ostravě.
Od června budou dva PCR testy zdarma, otevřou se venkovní bazény

„Mám domluveno několikadenní putování po Jizerkách, takže jsem nakonec šel na očkování o týden později, aby mi to druhá vakcína nenarušila,“ říká například jedenačtyřicetiletý Tomáš z Prahy.

Dovolené nezabírají

„Mně při administrování před první dávkou řekli, abych je včas kontaktoval, kdybych tu druhou nestíhal,“ dodal stejně starý Jirka z téhož města.
Operátoři na informačních linkách, kteří přicházejí se žadateli o změnu termínu do styku nejčastěji, Deníku při anketě napříč republikou pod podmínkou anonymity řekli, že telefonáty kvůli změně termínu jsou poměrně časté. „Hlavní příčinou je dovolená či lázně,“ uvedli.

Podle prohlášení hlavní hygieničky Pavly Svrčinové přitom dovolená není důvodem pro odklad druhé vakcíny. Zvláště v okamžiku, kdy jich Česká republika nemá dostatek a mohlo by dojít k jejich znehodnocení. „Vždycky lze domluvit nějaký náhradní termín očkování, ale nemůže nepřijít z toho důvodu, že měl nějaké soukromé záležitosti,“ uvedla Svrčinová.

Jen s dokumentací

Deník se tedy ministerstva zdravotnictví zeptal, kdy a z jakých důvodů je možné zažádat o změnu termínu, kdy se má člověk na očkování dostavit. „Změna termínu druhé dávky je umožněna pouze na základě vážných důvodů. Zpravidla se jedná o zdravotní potíže, které jsou individuálně řešeny s lékařským personálem přímo v očkovacím centru,“ konstatovala mluvčí úřadu Jana Schillerová.

Turisté v Chorvatsku
Lhůta po covidu je nově 180 dnů. Na dovolenou potřebujete doklad v angličtině

Podmínkou je doložení zdravotní dokumentace. Podle zkušeností čtenářů Deníku pak občas očkovací centra často uznávají i jiné důvody. Například stěhování do zahraničí, nástup na zahraniční stáž nebo starost o blízkou osobu. Vždy to však musí být odůvodněné a doložené.

Kde žádat o změnu termínu

Přeložení termínu druhé dávky lze uskutečnit na preferovaném očkovacím místě nebo na informační lince 1221. „Ta pomáhá s posunutím druhého termínu u velkokapacitních očkovacích míst, například Národního očkovacího centra v Praze,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. U malokapacitních očkovacích míst podle ní zajišťuje toto posunutí přímo očkovací místo. Kontakt na něj lze nalézt na webu ockoreport.uzis.cz.