Dalším díl pravidelného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” s evropským editorem Deníku Lubošem Palatou vysíláme přímo z Kyjeva, kde jsme navštívili českou ambasádu, která pracuje už skoro rok ve válečných podmíkách ruské agrese proti Ukrajině. Čeští diplomaté si na ambasádě v Kyjevě nemohou ztěžovat ne nedostatek práce. Pracují do noci, o víkendech a ještě žijí v ukrajinském hlavním městě bez rodin a v podmínkách ostřelování raketami ze strany Ruska.

Práce však přináší velké výsledky, v pomoci Ukrajině patří České republice první příčky mezi všemi evropskými zeměmi a v Ukrajině a mezi Ukrajinci má Česko skvělé jméno. Také díky pomoci, kterou Česko jako stát a také obyčejní čeští občané poskytli a poskytují ukrajinským uprchlíkům. I tím pomáhají tomu, že ukrajinští muži, když vědí, že jejich rodiny jsou v bezpečí, mohou na frontě s plným nasazením vzdorovat ruské agresi.

S velvyslancem Radkem Matulou se budeme bavit i o návštěvě amerického prezidenta Joe Bidena, životě ve válečném Kyjevě i o tom, jak to prožívají Češi na naší ambasádě, kam se bez ohledu na válečnou situaci hlásí noví diplomaté, protože v práci právě tady vidí obrovský smysl a vidí výsledky, které to přínáší.

O tom a o mnohé dalším je tento díl podcastu Evropy pro Čechy.