Důvod: sestry z českých nemocnic mizí. Jen za posledních sedm let jich u lůžek ubyly více než dva tisíce. Vyplývá to alespoň z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Slušné peníze

Odchod zdravotnic přitom nesouvisí s penězi. Sestry si loni ve fakultních nemocnicích vydělaly kolem 45 tisíc hrubého, jejich kolegyně v menších špitálech přibližně o deset tisíc méně.

Pečivo. Ilustrační foto
Jedna houska denně stačí. Pečivo je extrémně přesolené, ukázal test

InfografikaZdroj: Deník„Jejich výdělky už jsou opravdu velmi slušné. Přesto se nám sestry, které z resortu před pár lety odešly, nevracejí. Peníze tedy nebudou jejich hlavní motivací,“ hodnotí situaci náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Nedostatek sester bude podle něj zřejmě souviset s tím, jak náročnou práci vykonávají a jak malé kompetence ve srovnání se zahraničními kolegyněmi mají.

„Do budoucna proto plánujeme tyto kompetence rozšířit. A to například o pravomoc předepisovat některé zdravotnické pomůcky nebo provádět určité výkony v rozsahu, v jakém to dělá praktický lékař,“ řekl a doplnil, že podrobnosti nyní vedení resortu řeší se sestrami i lékaři.

Větší odpovědnost

Sestry se změnou nadšeně souhlasí. Samy už o něco podobného léta usilují.

Počátky revmatoidní artritidy se projevují bolestí a otokem kloubů, nejčastěji kolenních a těch u prstů a ruky. Onemocnět ale mohou skoro všechny klouby v těle
Statisíce Čechů trápí problémy s klouby. Pomoci si ale lze i vlastními silami

„Zkušenosti ze zahraničí ukázaly, že rozšíření kompetencí přináší řadu výhod. Jednak to zvyšuje atraktivitu naší profese pro talentované studenty, současně to ale také zefektivňuje poskytovanou péči,“ řekla šéfka České asociace sester Martina Šochmanová.

Třeba nutriční terapeuti by podle ní mohli předepisovat dietu, porodní asistentky šít hráz po jejím nastřižení a záchranáři pacienta intubovat – tedy zavést mu do krku trubici usnadňující dýchání.