Již dříve se školy otevřely pro asi 216 tisíc prvňáků a druháků a 27 tisíc žáků speciálních škol. Ode dneška se k nim přidají deváťáci a zbytek prvního stupně. Šesté až osmé třídy se budou střídat v prezenční a distanční výuce, takže se ve škole sejde vždy přibližně polovina z nich. Dohromady tak bude do základních škol chodit asi 800 tisíc ze zhruba 950 tisíc školáků.

Střídavá výuka na nižším stupni víceletých gymnáziích se bude týkat přibližně 40 tisíc dětí. Ve škole z nich bude půlka, ostatní se budou učit z domova. Vymění se po týdnu. Budovy víceletých gymnázií se zaplní studenty zhruba z třetiny.

Omezení počtu lidí v obchodech.
PŘEHLEDNĚ: Od čtvrtka se podřadí na třetí stupeň PES. Jak se změní opatření?

Přípravu na návrat žáků komplikoval některým ředitelům požadavek, aby se ve výuce nepotkávaly děti z různých tříd. Někde kvůli tomu bude dočasně jiná organizace výuky volitelných předmětů nebo cizích jazyků. Náročný podle ředitelů bude i provoz školních jídelen. Naopak s družinami zřejmě takové problémy nebudou, protože se v nich mohou spojit třídy z jednotlivých ročníků.

Střední a vysoké školy

Pro ostatní studenty se prozatím situace nemění. Ti, kteří navštěvují střední školy, učiliště či vyšší odborné školy, pokračují v distanční výuce a do lavic by se mohli znovu podívat v pondělí 7. prosince v rámci rotačního systému. 

Distanční výuka i nadále platí také pro všechny studenty vysokých škol. Výjimku mají medici či farmaceuti, kteří se mohou účastnit praktické výuky. Povoleny jsou také individuální konzultace či návštěvy knihoven. S omezeními je možné konat také zkoušky, kterých se smí účastnit nejvýše 10 lidí.

Pokud se situace nezmění, mohli by příští pondělí k výuce nastoupit studenti prvních ročníků. Snížení rizika podle systému PES ze čtvrtého na třetí stupeň však nebude znamenat automatické obnovení prezenční výuky, rozhodnutí navrátit studenty do lavic závisí na jednotlivých školách. Brněnská Masarykova univerzita například sestavila vlastní Univerzitní semafor, podle kterého se řídí provoz jednotlivých fakult.

Žáci přešli na výuku na dálku v první polovině října, kdy se kvůli zhoršení epidemie covidu-19 zavřely školy. Minulou středu se díky zlepšení situace obnovila prezenční výuka závěrečných ročníků středních škol a praktická výuka středoškoláků. Do třetího stupně protiepidemických opatření přejdou školy od pondělí 7. prosince. Na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách bude platit střídavá prezenční výuka po týdnech, do škol se budou moci vrátit i studenti prvních ročníků vysokých škol, pokud jich nebude více než 20 v jedné skupině.