Předchozí
1 z 5
Další

Sládek Minipivovaru Volt v Jablonci nad Nisou Martin Palouš.Zdroj: archiv Martina Palouše

Pivo jsem měl už od malička rád. Vždy, když jsem měl možnost si od otce ,,cucnout“ trocha piva, tak jsem ji využil. Ale, nikdy jsme si neuměl představit, že bych pivo vařil. Vařit pivo jako první začal můj bratr. Zhruba po roce jsem dostal nabídku jít za ním do pivovaru ve Frýdlantu. Vyžil jsme toho, vyučil se řemeslu a dva roky působil jako obchodní sládek.

Sládek Minipivovaru Volt v Jablonci nad Nisou Martin Palouš.Zdroj: archiv Martina Palouše

Za nějaký čas se naše cesty s bratrem rozešly. On zamířil do Prahy a já do Jablonce. Zde v Minipivovaru Volt jsem již dva a půl roku sládkem.

Sládek Minipivovaru Volt v Jablonci nad Nisou Martin Palouš.Zdroj: archiv Martina Palouše

Nejvíc mě samozřejmě baví vaření piva. Je to velmi složitý a časově náročný proces. Než z ječmene, vody, chmele a kvasnic vznikne tak úžasný alkoholický nápoj. Další věcí je pestrost. Pivo má různé chutě. Záleží na pivním stylu a těch jsou desítky. Kromě našeho perfektního českého ležáku, existují i piva kyselá nebo slaná. Jsou piva, do kterých se přidávají různé další ingredience jako ovoce či koření. Takže má člověk, co zkoušet a vymýšlet chutě.

Sládek Minipivovaru Volt v Jablonci nad Nisou Martin Palouš.Zdroj: archiv Martina Palouše

Moje, nebo spíše naše, plány jsou postavit ,,velký pivovar“, který by dokázal produkovat více piva. Aktuální stav pivovaru u přehrady je naplněn a potřebujeme další kapacitu. Říkám sice velký pivovar, ale nebude to žádné obludárium, jen tomu tak říkáme oproti tomu, co teď máme. Stále by to byl pivovar na rozmezí malý až střední s nepasterizovanými a nefiltrovanými pivními lahůdkami. Zachováme kvalitu, ne-li ji zlepšíme, díky technologii.

Sládek Minipivovaru Volt v Jablonci nad Nisou Martin Palouš.Zdroj: archiv Martina Palouše

A co dělám s volným časem? Ten trávím aktuálně na domě, který si rekonstruuji. Miluji přírodu, a rád si do ní zajdu. Mám rád i cestování, takže když je možnost, vyrazím pokaždé na jiné místo a do jiné země. Asi to mám jako s tím pivem, potřebuji objevovat a zkoumat něco nového. A podařilo se mi zjistit, že stále u nás vaříme ty nejlepší piva na světě.