„Vím, že je to těžké a doba velmi náročná. Ale na konci tunelu vždycky bývá světlo. Držte při sobě a pokračujte dál. My všichni jsme teď s vámi,“ vysílá herec empatický pozdrav od svého domácího okna s výhledem na střechy.

Nemocnice Sokolov při boji proti pandemii v době koronaviru 24. února v Sokolově.
Primář ARO Martin Stankovič: Pacientům s covidem už neříkám, že to bude dobré

Herci, který tu několikrát natáčel, se podle vyjádření nemocnice vždy v České republice líbilo. „Má povědomí o tom, jaká je aktuálně situace u nás a poslal krátké video pro povzbuzení frustrovaných zdravotníků i pacientů… Je sice adresováno Nemocnici Na Homolce, ale patří i ostatním zdravotnickým zařízením v celé ČR. Toto gesto vnímáme jako stoprocentně pozitivní, a proto ho dnes šíříme mezi všechny naše kolegy a kolegyně, jejichž práce si velmi vážíme,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky byla včera brzy ráno na Homolce volná jen čtyři lůžka na ARO a JIP pro covidové i necovidové pacienty z celkového počtu 74.

Empatický zabiják

Slavný „čistič“ Viktor z Brutální Nikity a rýpavý Ital z Magické hlubiny se zkraje kariéry etabloval zejména v rolích zabijáků, pro něž byla jeho neholená tvář a podmračený výraz jako stvořené. Jeho osamělý vrah Leon pečující jen o svou domácí květinu, než mu do života vpadla dvanáctiletá Mathilde, se stal jednou z nejzajímavějších postav žánrových filmů 90. let.

Covidové oddělení s pacienty ve vážném stavu.
Zemřel nám tatínek, v nemocnici nebyla kapacita, píší lidé ministrovi Blatnému

Několikrát navštívil Českou republiku, natáčel tu mimo jiné pokračování sci-fi Návštěvníci a akční snímek Dobrodruzi. V roce 2016 převzal během natáčení tohoto filmu na karlovarském festivalu Cenu prezidenta festivalu a uvedl kultovního Leona.

Zdroj: Youtube

Na kontě má dvaasedmdesátiletý herec nicméně i postavy komediální (Drž hubu!) a sci-fi (Návštěvníci), dosud natočil přes sedm desítek filmů. Přesto o sobě zarputile tvrdí: „Jsem takový trochu líný lev. Točím si, kdy chci a co chci. Ale nezapomeňte, že lev sebou umí také pěkně mrsknout, když jde o kořist…“ 

Očkování ve Fakultní nemocnici Ostrava. Mezi prvními byli naočkováni přednosta a vrchní sestra Kliniky infekčního lékařství.
Kolik Čechů prodělalo covid? Daleko více, než se myslelo, naznačila studie

A nemusí jít nutně o role hlavní. Ví, co dělá. Herce s jeho pokerovou zachmuřenou tváří nepřehlédnete. To ostatně potvrzují i dva z jeho posledních projektů, v nichž ho můžeme aktuálně vidět – Drsný město a Bratrstvo pěti, které běží na Netflixu.