Třetím nejsilnějším subjektem ve volbách by byla koalice Spolu tvořená ODS, lidovci a TOP 09. Získala by 17,5 procenta. Pro hnutí SPD by hlasovalo 11 procent voličů a komunistům by dalo hlas 5,5 procenta voličů. Vládní sociální demokracie vyšla z modelu se ziskem 4,5 procenta, při zohlednění statistické chyby by se ale do Sněmovny dostala.

Růst podpory koalice Pirátů a SPD je podle analytika Kantaru Ondřeje Ryboně způsobený příchodem voličů od hnutí ANO. Podpora nejsilnějšího vládního subjektu klesla od posledního průzkumu o 4,5 procentního bodu. Voliči Starostů navíc stále více akceptují předvolební spolupráci s Piráty, dodal Ryboň.

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček
Havlíček: Obchody neotevřou do Velikonoc. Testování ve firmách zřejmě čeká změna

Volební model agentury Kantar zjišťoval i podporu jednotlivým politickým stranám a hnutím bez ohledu na vytvořené koalice. Největší podpoře se s 22 procenty těší Piráti, kteří v modelu poprvé předběhli hnutí ANO. To by skončilo druhé s podporou 20,5 procenta voličů. Starostům by odevzdalo hlas 13 procent voličů a čtvrté SPD 10,5 procenta.

Pátí by ve volbách skončili občanští demokraté se ziskem 9,5 procenta. V blízkosti pětiprocentní hranice se podle modelu pohybuje ještě TOP 09, komunisté, ČSSD a lidovci.

Také v průzkumu podpory jednotlivých stran a hnutí si ANO oproti předchozímu průzkumu pohoršilo, a to o 5,5 procentního bodu. Hlavním důvodem je podle Ryboně nespokojenost veřejnosti se zvládáním koronavirové epidemie a celkové znechucení politikou.

Český lev, Ivan Trojan a Eliška Balzerová
Eliška Balzerová napsala dopis prezidentovi: Nekazte nám svou zlobou ovzduší

Podle průzkumu je s politickou situací v současnosti spokojeno pouze jedenáct procent lidí, tedy nejméně od začátku měření. Zdaleka největší pokles spokojenosti přitom Kantar zaznamenal u příznivců koaliční ČSSD, kde se za měsíc propadl ze 43 na šest procent. 

Extrémně rychlé zhoršení 

Oproti listopadovému i lednovému průzkumu výrazně přibylo také velmi nespokojených respondentů. "Je to extrémně rychlé zhoršení, které jsme nikdy dříve neviděli," upozornil analytik Kantaru Ondřej Ryboň. 

Velmi nespokojených respondentů oproti listopadovému i lednovému průzkumu výrazně přibylo. "Je to extrémně rychlé zhoršení, které jsme nikdy dříve neviděli," uvedl analytik Kantaru Ondřej Ryboň.

Český premiér Andrej Babiš
Nespravedlivé rozdělování vakcín: Babiš volá po mimořádném summitu EU

Od roku 2014 se spokojenost lidí s politickou situací pohybovala většinou kolem 30 procent. Loni v březnu, tedy na začátku koronovarivové epidemie ale vzrostla až na rekordních 61 procent, od té doby klesá.