Při pohledu na účty z elektráren a plynáren se protáčejí panenky nejen odběratelům v domácnostech, ale i zemědělcům a výrobcům potravin. Kvůli předraženým energiím už zavřelo asi pět procent českých pekáren, krachu se bojí také mnozí zemědělci. Jejich zástupci proto chtějí po vládě adresnější a výraznější pomoc. Tedy jak větší dotace, tak i snížení daně z přidané hodnoty na potraviny.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula: Cena obilí klesá, rohlíky budou levnější

Prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal se dokonce obává, že mnohé zemědělské podniky skončí,a potravinová soběstačnost Česka se tak ještě sníží. „Podle informací z naší členské základny zvažují omezení podnikání chovatelé prasat, drůbeže, skotu a pěstitelé citlivých komodit, jako jsou brambory či jablka. Je proto potřeba, aby vláda přišla urychleně s plánem na pomoc tuzemským podnikatelům, pokud nechce přispět k jejich další likvidaci,“ uvedl Doležal.

Ministerstvo zemědělství pro zemědělce již mimořádně navýšilo podporu o 831 milionů korun, připravuje také nové programy na podporu zemědělských prvovýrobců a potravinářských výrobců.

Maximum možného

Celkem by tak mohli získat dohromady ještě 750 milionů korun. „S ohledem na státní rozpočet jde nyní o maximum možného,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Na ministry tlačí také Potravinářská komora České republiky, podle níž jiné evropské země pomáhají svým firmám mnohem více. „Rozumím tomu, že státní rozpočet je napjatý, ale není možné nechat padnout celý český potravinářský průmysl,“ řekla prezidentka komory Dana Večeřová. Jednou z cest podle ní může být snížení DPH. Také kvůli tomu, že mají sousední státy tuto daň nižší, jsou jejich potraviny levnější a atraktivnější pro obchodní řetězce než dražší produkty českých výrobců.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je třeba, aby takové snížení daně na potraviny bylo trvalé. „Jedině to bude mít pozitivní sociální dopad a uleví sociálně zranitelným domácnostem, což je v současné situaci žádoucí,“ konstatoval Kovanda.

Jedním z nejlepších způsobů, jak spotřebu plynu omezit, je snižování teploty v domácnostech. Každý stupeň dolů totiž představuje snížení spotřeby energie zhruba o pět procent.
Jak ušetřit na topení i elektřině? Některé změny lze udělat bez dalších nákladů

Připomněl, že Česko patří mezi nejméně zadlužené státy. „I země, které jsou zadluženy mnohonásobně více, v této době i v segmentech potravinářství a zemědělství podnikatele a firmy podporují aktivněji,“ podotkl Kovanda.

Dotace už čerpají

Analytik České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier připomněl, že některé národní dotace již zemědělci čerpají. „Energetické vstupy i ceny hnojiv sice oproti loňsku skutečně výrazně vzrostly, ale obdobně stouply také ceny, za něž se zboží od zemědělců vykupuje. Rozhodně tedy zemědělci nejsou žádní chudáci,“ prohlásil Maier.

Neděsí se ani nižší soběstačnosti u některých zemědělských komodit. „Sponzorovat někoho, kdo je neefektivní, je hloupost. Pokud chovatelé nejsou schopni držet krok se světem a aplikovat nejnovější poznatky šlechtění, tak z trhu budou muset odejít,“ dodal.