V pondělí v pevninské Číně počet nově nakažených ve srovnání s předchozím dnem mírně vzrostl. Zatímco v neděli bylo nově potvrzených případů 16, v pondělí 21. Počet nových případů úmrtí v pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, klesl z neděle na pondělí ze 14 na 13.

Celkem se od počátku šíření viru v pevninské Číně v loňském roce potvrdila nákaza koronavirem u 80.881 lidí. Bilance obětí se vyšplhala na 3226.

Čínská provincie Chu-pej, která je považována za místo prvního výskytu nákazy, v pondělí zaznamenala jediného nového nakaženého. V neděli to byli čtyři infikovaní. Mrtvých je v provincii Chu-pej celkem 3111. Dvanáct obětí k této bilanci přibylo v pondělí. Kromě jediného člověka všichni nemoci COVID-19 podlehli v metropoli Wu-chanu.

Lidé na nástupišti vlakového nádraží v Madridu 16. března 2020
Státy zpřísňují opatření kvůli koronaviru. Zavírají školy, bary i hranice

Snahu čínských úřadů dostat počet nových případů na nulu ale hatí šíření koronaviru ze zahraničí. Dvacet z jednadvaceti nových případů v pevninské Číně je podle úřadů "importovaných".

Případy v Jižní Koreji se drží pod stovkou

Kvůli případům z ciziny Wu-chan dnes oznámil, že všichni lidé, kteří se budou do města vracet ze zahraničí, budou muset do centrální 14denní karantény. Už o víkendu karanténu pro navrátilce z ciziny nařídilo také hlavní město Peking. Od čtvrteční půlnoci bude dvoutýdenní karanténa platit také pro lidi vstupující na území Hongkongu. Samosprávné čínské město má potvrzených 157 nakažených. Čtyři lidé zemřeli.

V Jižní Koreji, která je po Číně druhou nejpostiženější zemí východní Asie, se už třetí den v řadě počet nových případů drží pod stovkou. Za sobotu Soul potvrdil 76 nakažených, za neděli 74 a za pondělí 84. Ještě 29. února Soul hlásil za 24 hodin nárůst o 909 nakažených.

Celkem se počet infikovaných v Jižní Koreji vyšplhal na 8320. Bilance obětí vzrostla v pondělí o dva na 81. Celkem se z nemoci COVID-19 zotavilo v Jižní Koreji již více než 1400 pacientů.

Ilustrační snímek
Raději zachraňte někoho mladšího, říká lékař z nemocnice v epicentru nákazy

Jihokorejský prezident Mun Če-in dnes vyjádřil naději, že se zemi daří epidemii dostat pod kontrolu.

Další tři případy dnes oznámilo také Mongolsko. Testy na koronavirus byly pozitivní u mongolských občanů, které země evakuovala z Jižní Koreje a Německa. Pacient, který přiletěl z Evropy, je podle místní vlády v kritickém stavu. Mongolsko, které na počátku března uzavřelo hranici s Čínou, má jen čtyři případy nákazy koronavirem. Prvním potvrzeným pacientem v zemi se stal před týdnem francouzský občan.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník