USA zažívají nejtěsnější souboj v historii, zatím to vypadá na vítězství Joea Bidena, ale Trump se bude soudit. Co to udělá s americkou společností?
Ať již bude výsledek jakýkoliv, jenom potvrdí současné rozdělení americké společnosti na dvě skoro stejně silné poloviny. A v takovéto přetlačované obvykle nejde ničeho politicky podstatného dosáhnout, buďto to Senát blokuje prezidentovi, nebo prezident Senátu. Je to prostě období zápasů, které opakovaně konči nerozhodně a většina energie se pak spotřebuje na to, aby se při hádce nic nerozbilo.

Kdyby nebylo pandemie, byl by průběh hlasování i výsledek jiný, nebo obdobný?
To je samozřejmě spekulativní. Jasné ale je, že před pandemií byla americká ekonomika v takové kondici, že o znovuzvolení prezidenta Trumpa nikdo v realitě nepochyboval. A bez pandemie by nebyl ani současný problém s takovým množstvím korespondenčních hlasů, na které místní volební systém není vůbec nastaven.

Americké prezidentské volby
Rozhodující moment voleb? Biden převzal vedení v klíčové Pensylvánii

Vždy se hovoří o tom, že při americkém prezidentském klání je rozhodující stav domácí ekonomiky. Bylo tomu tak i letos?
Nepřímo a ve zvláštní formě ano. Trumpova nejsilnější karta – stav ekonomiky – mu byla vlastně virem vyražena přímo z ruky.

Donald Trump zaznamenal na poslední chvíli významné úspěchy v blízkovýchodní politice. Sehrálo to roli při rozhodování voličů?
Rozhodně mu to asi pomohlo při historicky nebývale vysokém vítězství na Floridě, kde žije velká část starší židovské komunity. Jinak ale zahraniční politika má na výsledek amerických voleb asi podobný vliv, jako rozhodování českých voličů při parlamentních volbách ovlivňuje třeba náš vztah s Kanadou.

Amerika je od roku 2016 rozdělenou zemí. Bude mít zvolený prezident vůli to změnit, ať už jde o politické, kulturní, nebo rasové příkopy?
Změní se rétorika, nikoliv text hry. To jsou systémové problémy, které se Joe Biden pokoušel řešit celý svůj život a Donald Trump poslední čtyři roky. Proč by měly být za týden nebo měsíc jiné? Zásadní posuny v USA jsou otázky výměny celých generací.

Americký prezident Donald Trump
Sčítání hlasů v USA vrcholí. Trump už zkouší soudní cestu

Jaké hlavní úkoly stojí před hlavou Spojených států, jíž se pravděpodobně stane Joe Biden?
Ukončit pandemii covidu a znovu nastartovat ekonomiku. A minimálně dočasně jedno prakticky vylučuje druhé.

Odrazilo by se vystřídání republikána demokratem na budoucím vztahu s EU a na mezinárodní politické scéně vůbec?
Došlo by ke zklidnění dialogu o zcela stejných otázkách.

Za dva a čtvrt roku bude mít i ČR nového prezidenta. Myslíte, že bude pozván do Bílého domu? Na čem to záleží?
U každého jednoho politika to záleží pouze na jeho agendě. Zda na jeho rozhodnutí závisí něco, co je pro Američany důležité. Je opravdu nejvyšší čas zbavit se toho otravného malého českého viděni, že z vás návštěva Oválné pracovny udělá obratem většího člověka. Je to normální kancelář. Tam se chodí, když máte co řešit.