Rakousko po Velikonocích rozšíří zdravotní kontroly svých hranic kvůli koronaviru také na hranice s Českou republikou a Slovenskem. Podle agentury APA to vyplývá z nařízení rakouského ministra zdravotnictví Rudiho Anschobera, zveřejněného v noci na dnešek. Rakousko tak bude kontroly provádět na hraničních přechodech se všemi svými sousedy.

Při příjezdu do Rakouska přes kteroukoli hranici nyní musí každý cizinec předložit lékařské potvrzení, že není infikován virem Sars-CoV-2. Rakušané a osoby s trvalým pobytem v Rakousku mají místo předložení potvrzení možnost uchýlit se po návratu do 14denní domácí karantény. Nadále je možné Rakouskem jen projíždět bez zastavení a také přeshraniční přeprava zboží je povolena, uvedla APA.

Lidé v rouškách v parku v čínském Wu-chanu, 9. dubna 2020
Čína hlásí 42 nových případů koronaviru. V USA zemřelo za den 1783 lidí

Stejné zdravotní kontroly jako na hranicích platí pro osoby, které do Rakouska přicestují letecky. Letecký provoz je však nyní i v Rakousku silně utlumený.

Česká republika kontroly na hranicích s Rakouskem, a také s Německem, obnovila v souvislosti s hrozbou šíření nového koronaviru od soboty 14. března. Po dvojím prodloužení opatření budou prováděny nejméně do půlnoci pátku 24. dubna. Cizinci mají prakticky zákaz vstupu do země. Slovensko kontroluje své hranice s Českem, Maďarskem, Rakouskem i Polskem.

Počet nakažených v Německu roste

Počet potvrzených případů koronavirové nákazy v Německu vzrostl za posledních 24 hodin o 5323 na 113 525. V zemi zemřelo dalších 266 lidí s koronavirem Sars-CoV-2, a dohromady tak je obětí nákazy už 2373. Informoval o tom dnes německý Institut Roberta Kocha.

Nárůst počtu nakažených se zvyšuje už čtvrtý den po sobě, informovala agentura Reuters. Předtím počet nově nakažených čtyři dny naopak klesal.

Zdravotník s tělem zemřelého ve zdravotnickém centru v newyorském Brooklynu, 8. dubna 2020
Koronavirus v USA: Trump chce obnovit ekonomiku „s velkým rachotem“

Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek prohlásila, že nejnovější koronavirový vývoj v zemi dává důvod k opatrnému optimismu. Není podle ní nutné zpřísňovat opatření v boji proti nákaze, s pandemií ale bude spolková republika žít ještě dlouho. Pozitivní vývoj vidí Merkelová třeba v tom, že už trvá výrazně déle, než se zdvojnásobí počet registrovaných infekcí. Desetitisíce nakažených se už navíc vyléčily.

Maďarsko eviduje 210 nově nakažených

Maďarsko zaznamenalo dalších 210 lidí s koronavirem, celkový počet nakažených tak vystoupil na 1190. Jde o nejvyšší denní nárůst v počtu potvrzených případů od začátku epidemie, uvedla dnes s odkazem na vládní data agentura Reuters. Nemoci v Maďarsku dosud podlehlo 77 lidí. V Polsku, kde se zatím nakazilo více než 5500 lidí a nejméně 174 jich zemřelo, vláda v nadcházejících dnech očekává kulminaci nákazy.

Maďarsko ve čtvrtek ve snaze zpomalit šíření koronaviru prodloužilo celostátní omezení pohybu na neurčito s tím, že vláda bude nezbytnost opatření vyhodnocovat každý týden. Premiér Viktor Orbán vyzval občany, aby omezení dodržovali také o velikonočních svátcích.

Gondoly na opuštěném kanále v Benátkách
Evropští ministři financí se shodli na využití fondu ESM k oživení ekonomik

Polská vláda dnes oznámila, že počet nakažených by v nadcházejících dnech mohl dosáhnout nejvyššího bodu a pak začít klesat. "Vypadá to tak, že pokud budeme i nadále disciplinovaní, tak máme šanci, že počet infikovaných v nadcházejících dnech dosáhne maxima, a pak začne postupně zpomalovat," uvedl vládní mluvčí Piotr Müller.

Polský premiér Mateusz Morawiecki už dříve ohlásil prodloužení platnosti všech omezujících opatření přijatých s cílem zbrzdit šíření nákazy. Uvedl také, že nákaza by mohla v zemi kulminovat v květnu nebo červnu.

Rusko zaznamenalo nejvyšší denní nárůst nakažených

V Rusku od čtvrtka přibylo 1786 nakažených koronavirem, což je zatím nejvyšší denní nárůst, oznámil dnes tamní krizový štáb. Celkový počet nakažených se tak vyšplhal na 11917. Počet mrtvých se zvýšil o 18 na současných 94.

 Ve čtvrtek země hlásila o 1459 infikovaných více. Nižší byl také údaj o nově zemřelých, ve čtvrtek jich bylo 13. Krizový štáb také podle agentury TASS oznámil první případy nákazy z Tuvské oblasti na jihu Sibiře. Nejvíc nakažených má Moskva, na niž z nových případů připadá 1124 a celkově je tam infikováno na 7800 lidí. Z nově ohlášených mrtvých připadá na Moskvu 12.

Nemocnice na severu Itálie
Itálie se začne probouzet z děsivého snu. Velmi opatrně

Oficiální statistiky také udávají, že z nemocnic bylo propuštěno 97 pacientů. Testy na přítomnost koronaviru v Rusku provádí 200 laboratoří, z nich 22 soukromých, uvedla agentura TASS. V moskevských nemocnicích začíná léčba nemoci s použitím krevní plazmy od dárců s dostatečnými protilátkami.

Španělsko má za den nejméně obětí koronaviru od 24. března

Ve Španělsku od čtvrtka přibylo 605 obětí nemoci covid-19. Podle listu El País je to nejnižší denní nárůst od 24. března. Potvrzených případů nákazy novým koronavirem přibylo 4576. Celkem se tak virus prokázal již u 157 022 lidí, informovalo dnes španělské ministerstvo zdravotnictví. Celková bilance obětí vzrostla na 15 43.

Povzbudivá jsou podle listu El País také data ve statistice nově nakažených. Od čtvrtka přibylo nových případů 4576, tedy asi tři procenta z celkového počtu infikovaných. To je nejnižší nárůst za 24 hodin od okamžiku, co španělské úřady začaly data o nakažených centrálně shromažďovat.

 #interaktivni-infografika|25844f47-a0f8-4a0b-94ac-1ffe54d47b2c#

Z celkového počtu více než 157 tisíc nakažených se podle španělského ministerstva zdravotnictví už 55 668 lidí z nemoci covid-19 uzdravilo.

Nejzasaženější v zemi dál zůstává madridský region, ve kterém se k dnešku potvrdilo přes 44 tisíc případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Nemoci covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, v hlavním městě a okolí podlehlo téměř 6000 lidí. Na druhém místě je Katalánsko s téměř 32 tisíci infikovaných a 3200 mrtvými.

V Itálii zemřelo 570 lidí s koronavirem, bilance se snižují

V Itálii za poslední den zemřelo 570 lidí s koronavirem, což je méně než ve čtvrtek. Celkem je obětí 18 849. Také počet nově infikovaných je nižší než předchozí den. Zvýšil se o 3951 na 147 577. Informoval o tom dnes úřad civilní ochrany.

Bilance nových obětí a nově diagnostikovaných pacientů se v posledních dnech drží zhruba ve stejné výši a nestoupají už tolik, jako tomu bylo v předchozích týdnech. To podle odborníků znamená, že epidemie covid-19 dosáhla vrcholu a situace se může začít brzy výrazněji zlepšovat.

V Itálii dnes už sedmý den v řadě klesl počet pacientů na jednotkách intenzivní péče, nyní je v kritickém stavu 3497 nemocných. Přes 30.000 lidí se zcela uzdravilo.

V Británii padl smutný rekord, za den zemřelo 980 lidí 

V britských nemocnicích zemřelo dalších 980 pacientů s koronavirem, je to nejvyšší denní bilance od začátku epidemie. Celkem je obětí ve Spojeném království už 8958. Na tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Matt Hancock.

Británie nyní co do počtu úmrtí za jediný den překonala nejtragičtější bilanci v Itálii, kde dosud nejvyšší denní statistika z konce března eviduje 969 mrtvých.

Odstranění sochy maršála Koněva.
Rusko zahájilo trestní stíhání kvůli Koněvovi. Nepřípustné, ohradilo se MZV

Ministr zdravotnictví potvrdil, že britská vláda je sice nadále bez svého předsedy Borise Johnsona, nicméně "funguje efektivně". Premiér se v březnu nakazil koronavirem a kvůli nemoci covid-19 je od minulého týdne hospitalizovaný.

Hancock mimo jiné rovněž řekl, že kabinet ještě nemá dostatek potřebných informací na to, aby mohl přistoupit k nějakým změnám v aktuálních omezujících opatřeních, která byla přijata s cílem zbrzdit šíření koronavirové nákazy ve Spojeném království.