Online reportáž

Čína ohlásila za neděli 40 nově potvrzených případů, což je nejméně od 24. ledna. Potvrdil se tak trend posledních dní, kdy počet nakažených v zemi klesá. Celkem se od loňského prosince v pevninské Číně nakazilo koronavirem přes 80 tisíc lidí a více než 3000 lidí nemoci podlehlo. Téměř 60 tisíc pacientů se ale už uzdravilo. Mírný optimismus vyjádřil také jihokorejský prezident Mun Če-in. V minulém týdnu přibývalo v Jižní Koreji denně kolem 500 nakažených, dnes oznámil Soul "jen" 165 nových případů. Nemoci COVID-19 podlehlo v Jižní Koreji už celkem 51 lidí.

Koronavirus - Ilustrační foto
Česko má 38 případů koronaviru. Hygienici zaznamenali první komunitní přenos

Po Číně a Jižní Koreji je co do počtu nakažených podle oficiálních statistik nejpostiženější zemí Itálie. Premiér Giuseppe Conte označil situaci za "nejtemnější hodinu", zdůraznil ale, že ji země zvládne. Podle poslední bilance má Itálie 7375 nakažených a 366 mrtvých. Už v neděli vláda uvalila karanténu na miliony lidí na severu země. Jedním z nových opatření proti šíření viru je i zákaz návštěv ve věznicích. V téměř třech desítkách italských nápravných zařízení kvůli tomu vypukly vzpoury, které si vyžádaly nejméně šest životů. Trestanci většinou zahynuli po předávkování léky, které ukradli z ošetřoven.

Co je koronavirus?Zdroj: DeníkNové nakažené hlásí i další evropské země. V Německu a Španělsku počet potvrzených případů přesáhl tisíc, ve Francii se vyšplhal na 1191, v Nizozemsku na 321, v Británii na 319. Rakousko má již 112 infikovaných. První dva případy nákazy jako jedna z posledních evropských zemí ohlásila Albánie. Roste také bilance obětí: ve Francii na 21, ve Španělsku na 26.

Počet lidí nakažených koronavirem vzrostl i v USA, a to na 565. Virus tu zabil 22 lidí. Nejpostiženější blízkovýchodní zemí je nadále Írán, který má podle oficiálních statistik již více než 7000 nakažených a 237 mrtvých.

Nová opatření

V souvislosti s rostoucím počtem případů nákazy zpřísňují země opatření v boji proti šíření koronaviru. Británie ařídila 14denní karanténu všem lidem, kteří se vrátí ze severoitalských oblastí v nařízené izolaci. Slovenská metropole Bratislava kvůli koronaviru uzavřela základní a mateřské školy. Tři desítky škol se zavřely také v Aténách.

Hasiči a policisté na hraničním přechodu Petrovice na Ústecku předávali informační letáky a kontrolovali teplotu cestujících na příjezdu do České republiky.
Polsko na hranicích s Českem zavádí kvůli koronaviru sanitární kontroly

Předseda Evropské rady Charles Michel svolá kvůli šíření koronaviru telekonferenci prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Vedení Evropského parlamentu zvažuje zrušení plenárního zasedání přesunutého do Bruselu.

Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že jeho země zavádí sanitární kontroly na hranicích s Českem a Německem. Měly by se zatím týkat čtyř přechodů, do dvou až tří dnů jsou ale plánovány kontroly na všech silničních i železničních hraničních přechodech a také v přístavech.

Česko namátkové kontroly na deseti hraničních přechodech zavedlo od dnešních 7:00, řidiči při nich dostávají letáky a namátkově se podrobují kontrole teploty. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od úterka zakáže návštěvy na lůžkových odděleních v nemocnicích či v domovech seniorů.

Dopad na ekonomiku

Šíření nákazy má značný dopad na světové hospodářství. Západoevropské akcie zahájily týden silným propadem v reakci na noční kolaps cen ropy na světových trzích. Akciové trhy v USA krátce po zahájení zastavily kvůli propadu hlavního indexu S&P 500 o sedm procent obchodování. Cena zlata vystoupila nad 1700 dolarů za troyskou unci, a je nejdražší od konce roku 2012. Na trzích se šíří strach, že v recesi neskončí jen evropská ekonomika, ale i světová.

Ředitel Úrazové nemocnice Brno Zdeněk Buštík.
Turistky nakažené koronavirem: Úrazová nemocnice v Brně odmítá pochybení

Například v Číně se kvůli poklesu poptávky propadl v únoru meziročně prodej smartphonů o 54,7 procenta na 14 milionů kusů. Prodej osobních aut v Číně v únoru kvůli šíření koronaviru spadl zhruba o 80 procent.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník