Milan Lasica vystupoval na koncertu orchestru Bratislava Hot Serenaders v bratislavském Štúdiu L+S, na němž hudebníci oslavovali 30. výročí svého založení a zároveň i 20. výročí vzájemné spolupráce, když přímo na pódiu zkolaboval. Oživit se jej již nepodařilo. 

"Byla to náhlá srdeční příhoda. Byl jsem tam a pomáhal s resuscitací, než přijela záchranka. Dozpíval písničku Ja som optimista, byla děkovačka asi dvakrát a najednou se pomalu sesunul k zemi," citoval jednoho z diváků Denník N.

Připomeňte si:

Milan Lasica
Zpěvák mnoha tváří. Milan Lasica oslavil jubileum, vznikl komplet jeho nahrávek

"Dnes nás navždy opustil mistr humoru a satiry, Milan Lasica. … Čest jeho památce. Nikdy nezapomeneme," uvedlo na facebooku ministerstvo kultury. Zároveň vyjádřilo soustrast jeho rodině.

Slovenská prezidentka Čaputová vyzdvihla Lasicův nenapodobitelný humor a hlubokou moudrost. Podle ní měl Lasica dar jako nikdo jiný hovořit a dělat správné věci tím nejlepším a nejzábavnějším způsobem a svým uměním přinášel lidem radost. "Mám pocit, jako by se na chvíli zastavil čas a svět už nebude stejný. Bude v něm něco důležitého chybět," uvedla na sociální síti Čaputová.

"Přinášel lidem radost doslova do poslední chvíle, protože jeho život se skončil tam, kde strávil více než šest úžasných desetiletí - na jevišti milovaného divadla," dodala.

Slovenský herec a komik Milan Lasica (na snímku z 1. prosince 2010)
Šarmantní, statečný chlap. Okouzloval inteligencí, vzpomínají kolegové na Lasicu

Lasica se narodil 3. února 1940 ve Zvolenu, krátce po jeho narození se však rodina přestěhovala do Bratislavy. Později vystudoval dramaturgii se zaměřením na divadla malých forem na VŠMU v Bratislavě.

Oblíbený herec, komik, hudebník a zpěvák se proslavil především jako autor dialogů a scének pro sebe a svého partnera Júlia Satinského. Komika známého dua byla založena na rozebírání banálních životních situací a jejich posunu až do absurdna. 

Nerozluční parťáci

Nerozluční parťáci se seznámili v teenagerském věku, když v bratislavském Domě pionýrů nacvičovali hru o dvanácti měsíčkách. Za pár let už spolu vystupovali v pořadech Večer pre dvoch, Ako vzniká sliepka, Výrobca šťastia či Náš priateľ René. V televizi se objevovali v programech Bumerang a Ktosi je za dverami. Za vzor si brali české komiky Voskovce, Wericha a Horníčka.

Pro mnohé představovalo jejich duo jakýsi monolit. A tak není divu, že se našli lidé, co na Milana Lasicu pokřikovali „LasicaSatinský!“, i když se v tu chvíli procházel ulicemi Bratislavy se svou manželkou, herečkou a diplomatkou Magdou Vášáryovou. „Já že jsem Satinský?“ smála se příhodě, když o ní vyprávěla v televizi, Vášáryová.

Milan Lasica.
Milan Lasica. Připomeňte si oblíbeného herce, režiséra, humoristu i zpěváka

Když pak Satinský v roce 2002 ve věku 61 let zemřel, Milan Lasica už dalšího partnera do dvojice cíleně nehledal. Přesto se v posledních letech objevoval na jevišti po boku jiného hereckého kolegy Bolka Polívky v inscenaci Klíště, v níž se pánové v rolích Dona Juana a Casanovy ohlíželi za uplynulými roky.

Lasica, který rád vystupoval s orchestrem Bratislava Hot Serenaders, si během své kariéry zahrál také v několika českých filmech - například ve Třech veteránech či v Obsluhoval jsem anglického krále.

V roce 1989 byl Lasicovi udělen titul zasloužilý umělec. V roce 2003 obdržel od tehdejšího českého prezidenta Václava Havla Medaili za zásluhy.