V nich nebylo jasné, zda vládu s liberály a Zelenými nakonec nevytvoří ve volbách těsně druzí křesťanští demokraté. I jim by totiž hlasy těchto dvou menších stran stačily k vládě. Zeleníi liberálové (FDP) se dokonce s křesťanskými demokraty (CDU/CSU) sešli a jednali o vytvoření uspořádání, kterému se v Německu říká podle barev stran jamajka. Šéfka Zelených Annalena Baerbocková si pak navíc jednání pochvalovala jako „velice konstruktivní“.

Pevnost Königstein je baštou extrémní pravice. Po NPD tu nyní uspěla i AfD
Východoněmecké pohraničí s Českem zhnědlo. Ovládla jej AfD

Váš „pan Evropa“
Luboš Palata (*1967)

Specialista na Evropskou unii a střední Evropu. Od roku 1991 pracuje jako novinář v největších českých denících, několik let byl stálým zahraničním zpravodajem a také zástupcem šéfredaktora slovenského deníku Pravda.

Nositel několika českých i zahraničních novinářských cen včetně Ceny Ferdinanda Peroutky.

Jenže u toho také skončilo. A hezkých pár dnů běží za zavřenými dveřmi už jen jednání obou menších stran s SPD. Vypadá to tedy na semafor. „Jsme si vědomi programových rozdílů, ale jsme připraveni jednat a dohodnout se,“ uvádí šéf FDP Christian Lindner, jehož strana má k CDU/CSU programově mnohem blíže než k SPD. Podobnou snahu najít nakonec dohodu majíi Zelení. „Voliči si zvolili změnu politiky v podobě konce vlády velké koalice v čele s CDU/CSU a my jsme povinni je vyslyšet,“ tvrdí Baerbocková.

Obě menší strany, které jsou každá v jiné části politického spektra, nejdříve jednaly mezi sebou. Až potom začala jednání o koalici se dvěma velkými stranami. A z nich si pro první pokus vybraly právě Scholzovu SPD. „Zelení a liberálové se rozhodli, že povedou sondážní jednání pouze se sociální demokracií,“ potvrdila pro ČRo germanistka Zuzana Lizcová z Univerzity Karlovy. I Lizcová vidí u obou stran, které byly dlouho v opozici, vůli vytvořit s SPD vládu.

Vláda do konce roku

První jednání dopadla podle německého tisku nad očekávání dobře. „Už dva týdny po volbách do Bundestagu se otázka vytvoření vlády SPD, Zelených a FDP jeví pouze jako otázka času,“ napsal pravicový deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ekonomický deník Handelsblatt ale konstatoval, že oproti minulým časům „očekává novou vládu prázdná pokladna a rekordní zadlužení“.

Kandidát německých sociálních demokratů na kancléře Olaf Scholz (uprostřed) po zveřejnění prvních výsledků německých parlamentních voleb, 26. září 2021
Sociální demokraté vyhráli německé volby. Vládnout ale nemusí

Jak Zelení se svými drahými plány na urychlení snižování emisí skleníkových plynů, tak FDP, kteří by rádi nižší daně, jsou ale připraveni ke kompromisům. „Jednání začala dobře, ve velké důvěře,“ uvedl pro televizi ARD místopředseda SPD Kevin Kühnert. Podobně jako dříve Scholz i on zopakoval: „Vláda bude do konce roku.“

Co vás zajímá na Evropské unii?

Zdroj: DeníkStojíme o vaše názory, příběhy, příklady od vás, z vašeho nejbližšího okolí. Co dobrého vám přineslo členství Česka v EU? Čím vás Unie zklamala a čím vás štve? Kam u vás ve vesnici, městě či okrese šly peníze z evropských fondů, a měly jít zrovna tam? Jsou vám k něčemu otevřené hranice uvnitř Unie? Co vám přináší možnost pracovat a žít kdekoli v Evropské unii? Měli by mít mladí Češi nadále možnost studovat na vysokých školách v celé Evropské unii? Jak vám pomohlo, že Unie nařídila snížit ceny telefonických hovorů do zemí EU? Je dobře, že Unie zakáže plastové příbory a brčka? Mělo by Česko přestat těžit uhlí, jak to požaduje Brusel? Pište na adresu či e-mail: Evropa pro Čechy Deník, VLM, U Trezorky 921/2 158 00, Praha-Jinonice e-mail: lubos.palata@denik.cz