Jenže veřejné mínění je tentokrát na straně premiéra, alespoň pokud jde o ochotu se nechat ruskou vakcínou naočkovat. Očkování ruskou vakcínou Sputnik V je přijatelné pro zhruba stejný počet Slováků jako očkování vakcínou Pfizer/BioNTech. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury Focus.

Slovenský premiér Igor Matovič
Slíbil jsem Rusům Zakarpatskou Ukrajinu, vtipkoval Matovič. Nyní se omluvil

Vakcínou Pfizer/BioNTech by se nechalo očkovat 55 %, na druhé příčce je ruská vakcína Sputnik V, kterou by se nechalo naočkovat 53 % dotazovaných. Až poté následují další povolené západní vakcíny americká Moderna (47%) a AstraZeneca (43%).

Matovič útočí na kavárnu

Pouze Sputnikem je ochotných se nechat naočkovat asi deset procent Slováků, kteří jiným než ruským vakcínám nedůvěřují. To je pro Matoviče zcela zásadní argument pro dovoz a povolení očkování Sputnikem V.

„Dovést Sputnik na Slovensko byl tzv. gamechanger - zásadní krok, který zajistí, aby se dalo očkovat cca půlmilión lidí navíc, kteří by to jinak neudělali. Co výrazným způsobem zvýší proočkovanost a umožní dosáhnout kolektivní imunitu, bez které bychom roky v rouškách chodili. Místo díků, zde za tento odvážný krok někdo rozehrál perfídnu hru za odstoupení ministra zdravotnictví,“ uvedl Matovič na svém Facebooku.

Očkování proti koronaviru je největší nadějí na zvládnutí pandemie
Boj o vakcíny proti covidu: AstraZeneca leží ladem, Sputnik vítězí

„Někdy stačí jen poslouchat lidi a řídit se selským rozumem. Kavárna se rozhodla proti lidem odmítajícím očkování vést "očkovací kampaň" urážením - prý jsou to rozvraceči apod. Já jsem se rozhodl těm lidem přivést na Slovensko vakcínu, jejíž dokáží důvěřovat a pro kterou se mohou svobodně rozhodnout … která cesta byla lepší a efektivnější a ve veřejném zájmu?,“ tvrdí premiér.

Celková ochota Slováků k očkování je podle průzkumů bez započtení Sputniku na hraně nutné proočkovanosti obyvatelstva.

Odpovědnost nese lékař

Ani průzkum veřejného mínění, který částečně v něčem dává premiérovi za pravdu, však neřeší kardinální problém, za jakých podmínek Sputnikem V na Slovensku očkovat. Slovenský ústav pro kontrolu léčiv (ŠUKL) odmítl vakcínu zaregistrovat na Slovensku s tím, že na to nemá od Rusů dostatek podkladů a sám nemá k něčemu takovému ani dostatečné kapacity.

Ilustrační foto.
Covid léčí i modlitba. Slováci chtějí otevřít kostely

Proto ministr zdravotnictví Marek Krajčí udělil Sputniku V jako neregistrovanému léčivu výjimku. Odpovědnost za očkování a jeho zdravotní komplikace či úmrtní pacientů přechází na ošetřující lékaře a finanční odpovědnost za případná odškodnění pozůstalým, či vakcínou zdravotně poškozeným pacientům na slovenský stát. Dvě stě tisíc dávek Sputniku V zůstává zatím v chladících boxech na letišti v Košicích.