Čím se vaše firma Inocure zabývá?
Naše biotechnologická společnost byla založena v roce 2015 s cílem komerčního využití nanovláken pro medicínské účely. Naše společnost vytváří různé systémy pro podávání léčiv, například proteinů, nebo různých protirakovinných látek. Také se zabýváme tvorbou 3D tkáňových modelů, které umožňují vytvářet tkáňové modely v laboratořích a tím nahrazovat testování na zvířatech. Naše společnost vytváří jednak zařízení, která tyto systémy umožňují vyrábět a také tyto systémy sami vyvíjíme a biologicky testujeme.

Jak může být váš výzkum a vaše výrobky využity například v léčbě rakoviny?
Pokud dokážete prostřednictvím nanočástic dostat účinnou látku přímo do zasaženého orgánu, sníží to výrazně negativní vedlejší účinky. Jak přesným zacílením, tak tím, že můžete použít méně léčebných látek.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil hovořil 2. září v Tchaj-peji s českými novináři
Čína v případě Hongkongu porušila slovo, říká Vystrčil

Proč bylo pro vaší firmu zajímavé jet právě na Tchaj-wan?
Tchaj-wan je dnes světovou špičkou ve farmaceutickém a biotechnologickém průmyslu. My dnes disponujeme technologií, která je už na průmyslové úrovni. Spoluprací se zdejšími firmami, které vyvíjejí léky proti rakovině, dokážeme vylepšovat svými technologiemi vlastnosti těchto léčiv a tím v budoucnu přinášet pro pacienty lepší léčbu.

Takže vaším cílem není tady na Tchaj-wanu prodat, ale najít jako firma partnera?
Chceme tu prodávat jak univerzitám, tak podnikům naše zařízení. Ale druhým cílem je ono navázání partnerství při vývoji léčiv s využitím našich technologií.

Nebojíte se na Tchaj-wanu „krádeže duševního vlastnictví“, což se často děje v pevninské Číně?
Na Tchaj-wanu rozhodně ne. Naše výroby jsou chráněny evropskými a světovými patenty a Tchaj-wan má velice podobnou a velice spolehlivou legislativu jako u nás v západní Evropě. A patří mezi země, které důsledně dbají na ochranu duševního vlastnictví. Toto riziko proto na Tchaj-wanu nehrozí.

Jak se vám povedla jednání?
Už během prvních dvou dnů jsme měli dvě velice zajímavá jednání s tchajwanskými farmaceutickými firmami o společném vývoji nové generace protirakovinových léčiv. Tchajwanský partner disponuje unikátním léčivem ve velice pokročilé fázi testování, my unikátní technologií podávání tohoto léčiva. Měli bychom společně vyvinout lék, který by následně tchajwanská firma komercionalizovala a dovedla to k nové farmakoterapii. To je ale velice dlouhá a velice nákladná věc a proto potřebujeme seriózního partnera, aby naši technologii prostřednictvím nového léčiva uvedl na světový trh.

Je Tchajwan výhodný i v tom, že vy mu otevíráte evropský a on vám asijský trh?
Ano, určitě. Pomůže nám to i ve společném hledání velkých farmaceutických investorů, kde se bavíme až o miliardách dolarů.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (vlevo) se setkal 2. září 2020 v Tchaj-peji s tchajwanským premiérem Su Čen-čchangem
Vystrčil se setkal s premiérem Tchaj-wanu. Schůzky se zúčastnil i Hřib

Pomohla vašim jednáním účast na misi předsedy Senátu Miloše Vytrčila?
Zcela určitě. Počínaje transparentním výběrem účastníků podnikatelské části mise, předjednávání setkání s tchajwanskými partnery i vynikající organizací návštěvy, která pomohla překonat problémy způsobené zdejšími tvrdými opatřeními proti šíření koronaviru.

Přímá jednání mezi čtyřmi očima tedy mohla proběhnout? V rouškách?
Ano, proběhla. Z očí do očí, v rouškách a ještě mezi námi bylo plexisklo.

Ale i tak dobré?
Ano, bylo to výborné. Jen jsme museli trochu křičet, abychom se slyšeli. Ale jinak to bylo naprosto skvělé.

Deník spolu se zpravodajským serverem Deník.cz vám prostřednictvím našeho zpravodaje Luboše Palaty budou od soboty přinášet celý týden pravidelné exkluzivní zpravodajství a reportážní postřehy z historicky významné cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Buďte u toho a vyhrajte s Deníkem!

VÝHERNÍ SERIÁL O TCHAJ-WANU

Od soboty 29. srpna poběží celý týden jak v tištěném Deníku, tak zde na našem webu seriál představující tento krásný asijský ostrov v Tichém oceánu. Na konci seriálu, v sobotu 5. září, bude zveřejněn test o Tchaj-wanu. Zapojte se do něj i vy! Pravidelně nás celý týden čtěte a zvýšíte šanci na výhru. Deset z vás se může těšit na zajímavé ceny pocházející přímo z Tchaj-wanu.

MIMOŘÁDNÁ CESTA

Cesta druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedy Senátu Vystrčila je historická z hlediska Česka, Tchaj-wanu, ale i světové diplomacie. Jde o nejvýznamnější evropskou návštěvu Tchaj-wanu za posledních padesát let. A na jaká témata se můžete v Deníku těšit? Podívejte se do našeho přehledu.

Soutěž se seriálem o Tchaj-wanu.Zdroj: Deník