Tchaj-wan je v boji s koronavirem asi nejúspěšnější zemí světa. Nemusel vypnout ekonomiku a ani život Tchajwanců není omezen. Země měla jen sedm úmrtí a čtyři stovky případů. Několik měsíců byl Tchajwan zcela bez koronaviru a i dnes to jsou jednotky případů.

Zleva senátor Lumír Aschenbrenner, předseda Senátu Miloš Vystrčil a místopředseda Senátu Jiří Růžička pózují s letuškami 30. srpna 2020 před přistáním na Tchaj-wanu
Mimořádně symbolická. Světová média si všímají cesty české delegace na Tchaj-wan

Soutěžte s Deníkem.Zdroj: DeníkOstrov je pro okolní svět téměř hermeticky uzavřen a kdokoli na něj přijede, ten musí do dvoutýdenní tuhé karantény. „Všude tu jsou kamery a když vám dojde baterka v mobilu, tak za pár minut přijede policie,“ říká jedna Česka žijící na Tchaj-wanu.

Drsná karanténa 

„Podle nařízení ministerstva zdravotnictví musí všichni, kdo přijíždí na Tchaj-wan, do dvoutýdenní karantény. U vás by to nešlo a tak jsme udělali výjimku,“ uvedl na nedělní slavnostní večeři zdejší ministr zahraničí Wu Jausiehe. Zároveň se omlouval za mnohá omezení, která z toho vyplývají.

Je jich hodně. Česká delegace má vyčleněná patra v hotelu, který nesmí mimo oficiální program opustit. Během týdenního pobytu musí stále všichni nosit roušky a absolvují kromě dvou koronatestů z Česka ještě dva testy přímo na ostrově. Virus omezil i kontakty podnikatelů.

Zápisník z Tchaj-wanu.
VÝHERNÍ SERIÁL DENÍKU: Tchaj-wan je Čínská republika. Ta skutečná

„Některé tchajwanské firmy zrušily účast na jednáních,“ říká Dita Táborská z české „ambasády“ v Taipei. Jak dodává, všichni lidé, kteří se setkají s Čechy, by měli být v dvoutýdenní lehčí formě karantény, která znamená zákaz účasti na větších akcích, či chození dětí do škol.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil poděkoval za vstřícnost v této situaci i za to, že se tchajwanská strana snažila při organizaci programu vyjít českým politikům a podnikatelům vstříc. „Nedělejte ale prosím pro nás nic, co byste si sami nepřáli,“ dodal Vystrčil s tím, že má pro tvrdá opatření pochopení.

Nebývalá pozornost

Přes vysokou obezřetnost se tu ale Vystrčilovi dostane nebývalé pozornosti. Setká se s ním nejen šéf parlamentu, ale i premiér a přijme ho i prezidentka Tsai Ing-wem.

Zápisník z Tchaj-wanu.
Tchajwanský deník: Pět testů a týden v rouškách

„Naši historickou návštěvu sleduje velmi pozorně Česko a možná na celém světě,“ uvedl Vystrčil. Je totiž nejvyšší představitel Západu, který Tchaj-wan za poslední desítky let navštívil.

VÝHERNÍ SERIÁL O TCHAJ-WANU

Od soboty 29. srpna poběží celý týden jak v tištěném Deníku, tak zde na našem webu seriál představující tento krásný asijský ostrov v Tichém oceánu. Na konci seriálu, v sobotu 5. září, bude zveřejněn test o Tchaj-wanu. Zapojte se do něj i vy! Pravidelně nás celý týden čtěte a zvýšíte šanci na výhru. Deset z vás se může těšit na zajímavé ceny pocházející přímo z Tchaj-wanu.

MIMOŘÁDNÁ CESTA

Cesta druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedy Senátu Vystrčila je historická z hlediska Česka, Tchaj-wanu, ale i světové diplomacie. Jde o nejvýznamnější evropskou návštěvu Tchaj-wanu za posledních padesát let. A na jaká témata se můžete v Deníku těšit? Podívejte se do našeho přehledu.

Soutěž se seriálem o Tchaj-wanu.Zdroj: Deník