„Dobrý den, jak se máte?“ „Nádherně!“ zní odpověď Věry Schindlerové v telefonu. Maminka malého Martínka má sedmnáctiměsíčního chlapečka doma v Bečově u Mostu bezmála už tři měsíce. Díky finančním příspěvkům dobrých lidí a sportovců, kteří ve dvou veřejných sbírkách přispěli na pořízení drahého domácího plicního ventilátoru. Ten byl nezbytný k tomu, aby Martínek mohl opustit dětské oddělení v nemocnici v Mostě, kde od svého narození, 26. února loňského roku, musel pod kontrolou přístrojů ležet.


Pomohla medializace


Na začátku letošního roku se o jeho příběh začíná zajímat Deník. Vychází první článek se snímky z mostecké nemocnice. V době, kdy pod křídly o. p. s. AveVia již běží sbírka na zajištění peněz na přístroje pro chlapce. Projekt byl naplánován do 30. 6. 2010. V dubnu je vyhlášena charitativní akce České televize a České basketbalové federace „Každý koš pomáhá“ – na pomoc hlavně Martínku Schindlerovi. A povedlo se. Vybraná částka v obou projektech umožňuje rodině nákup všech potřebných přístrojů, včetně nejdražšího.


Nelehký příchod na svět


„Příchod našeho Martínka na svět byl velmi komplikovaný a čekali jsme na něj dlouhých pět let. Když se mi konečně podařilo otěhotnět, vše se zdálo zpočátku být v nejlepším pořádku. Ve 24. týdnu těhotenství však nastaly první komplikace a kvůli infekci byla nezbytná hospitalizace,“ vyprávěli v lednu chlapečkovi rodiče Věra Schindlerová a Martin Kropáč .

Ve 28. týdnu těhotenství bylo nutné, pro nedostatek plodové vody a počínající infekci, těhotenství ukončit. Vše se začalo chystat na porod akutním císařským řezem. „Čtyřicet minut čekání, kdy jsme věděli, že Martínek bojuje v bříšku o život, se nám zdálo nekonečných. Martínek byl po narození hodně přidušený, pozitivní zpráva od lékařů byla, že je hodně životaschopný,“ pokračují ve svém příběhu. Dítě však mělo problémy s dýcháním a bylo proto závislé na umělé plicní ventilaci. Po několika neúspěšných pokusech o odpojení se loni v červenci podrobilo tracheostomii.

A jak je na tom malý Martin dnes, po řadě týdnů pobytu v klidném domácím prostředí? „Je pohyblivější, začíná se zvedat. Bez napojení na ventilátor vydrží celý den, je na něm jen v noci. Ta změna je dána určitě tím, že je doma,“ říká maminka Věra. Rodina bydlí v okálu, u domu je i zahrada. „Když je hezky, jsme hodně venku. Vyjíždíme i na několik hodin.“ Tatínek dodává, že jeho syn doma spí o mnoho lépe než v nemocnici. „Tam vydržel přes den spát v kuse jen deset dvacet minut, teď po obědě spí tři hodiny,“ všiml si Martin Kropáč.

Výsledky sbírek:

AveVia, o. p. s. – 174 467 Kč
Každý koš pomáhá – 483 033 Kč


Teď mají ventilátory dva



Jak je to možné? Jednoduše. Pro sbírku se Martínkovi rodiče rozhodli poté, co odmítli čekat na to, jak dopadne jejich žádost na proplacení plicního ventilátoru od pojišťovny. Tu podali loni v říjnu. „Schválit proplacení plicního ventilátoru za 350 000 korun pojišťovnou musí komise ministerstva zdravotnictví. Tato procedura bude trvat dlouhé měsíce a vzhledem k diagnóze Martínka očekáváme záporné vyjádření,“ řekli nám už v lednu rodiče chlapečka.

Žádost ale k jejich překvapení komise schválila a doma tak mají od června ventilátory dva. Ten kupovaný ze sbírky získali na konci května. „Než přišel, měli jsme zapůjčený od firmy AMI, což nám zajistila paní Kamila Zikmundová. Moc děkujeme, stejně jako všem, kteří do obou sbírek přispěli. Velmi si toho vážíme,“ jsou naměkko Věra s Martinem. „Řekli nám, ať si zatím i druhý ventilátor necháme jako záložní. Už se nám ale ozvala maminka podobně handicapovaného dítěte, takže v budoucnu určitě tento přístroj bude pomáhat někomu dalšímu.“


Jaká je Martínkova prognóza?


Deníku ji již dříve přiblížil primář dětského oddělení mostecké nemocnice Jiří Biolek. Nedostatek kyslíku před porodem i po porodu chlapečkovi s největší pravděpodobností způsobil těžké poškození mozku, které je v každém případě nevratné. „Další psychický a fyzický vývoj, respektive prognóza onemocnění, je velmi špatná. Z důvodu postižení centrálního nervového systému bude mít dítě těžkou formu dětské mozkové obrny. Toho času je závislé na umělé plicní ventilaci, ze které nejde odpojit a na které bude s největší pravděpodobností závislé i v budoucnosti. Jedinou možností, jak propustit dítě do ambulantní péče, je možnost domácí umělé plicní ventilace, o kterou matka, přes nepříznivou prognózu, stojí. Matka je po celou dobu hospitalizována s dítětem a veškerou potřebnou péči zvládá. V případě zajištění přístrojem pro umělou plicní ventilaci je možno pacienta do náročné ambulantní péče propustit,“ uvedl v lednu pro Deník primář Biolek.

Po návštěvě reportérů nyní v Bečově se situace kolem Martínkova dýchání ale zdá přece jen méně dramatická. Lehké to však jistě nebude…
Věra Schindlerová se chystá s chlapcem do nemocnice v Praze Motole na oční a ušní vyšetření. Držíme celé rodince palce!

Přístroje, které chlapci usnadňují život:
Odsávačka – u ventilovaných pacientů velice potřebná k udržení průchodnosti dýchacích cest (odsátí sekretu z dolních i horních dýchacích cest).
Cena 12 000 Kč
Pulsní oxymetr – k neinvazivnímu monitorování funkční arteriální kyslíkové saturace (nasycení krve kyslíkem) a tepové frekvence.
Cena 8 000 Kč
Tepelný zvlhčovač – aktivní zvlhčování přiváděné směsi plynů je velmi důležité pro zachování činnosti řasinek v dýchacích cestách, které zajišťují tracheobronchiální očistu.
Cena 10 000 – 40 000 Kč
Domácí plicní ventilátor – nahrazuje spontánní dýchání (na snímku).
Cena 350 000 Kč