Kouzelný muzikál na ledě. To je podtitul nové inscenace, kterou od 1. října do 27. prosince uvidí sportovní haly 12 měst ČR. Je to celkem 45 představení, místy dokonce během dne i dvojáky!

Velká scéna, dobové kostýmy, světelné kompozice, filmové animace, kouzelné efekty. To vše slibuje Popelka.

Zakrasobruslí špičkoví sólisté i páry z celé Evropy, pohádkové postavy živě hrají mj. Martin Dejdar, Jiří Korn, Pepa „Kabát“ Vojtek, Dana Morávková, Leona Machálková, Sabina Laurinová, Hanka Křížková, Magda Malá, Vlastimil Harapes… Uslyšíme je také z CD „Popelka“ (Supraphon, září 2011), k němuž napsal hudbu Petr Malásek a právě vychází. V Grand Hotelu Alchymist v roli kmotra Karel Gott, co víc si přát? Třeba pár vět s Petrem Maláskem!

„Ze všech Popelek, které existují ve filmu, baletu, divadel či v opeře, mám nejradši filmové Tři oříšky pro Popelku,“ prozradil syn slavného českého klavíristy Jiřího Maláska. „Oříšky určitě dlouho nikdo nepřekoná. Ale zase nebyly na ledě,“ směje se Petr Malásek, manžel herečky Dany Morávkové.

A jak tedy sám přistupoval k hudbě Popelky na ledě? Snažil se, aby hudba byla hravá, vtipná, zapamatovatelná, místy strašidelná…

„Aby si v ní při poslechu našly oblíbená místa nejen děti, ale i jejich rodiče, babičky, dědečkové, kteří je do sportovních hal na představení jistě doprovodí,“ věří.

Prozradil také, kde pro Popelku hledal inspiraci. A jestli je psaní pro pohádkové představení na ledě o dost jiné než třeba práce pro divadlo. Například hudba pro představení tanečního muzikálu „Edith vrabčák z předměstí“, které hrálo také ústecké Severočeské divadlo opery a baletu?

„I když má muzikál na ledě svá specifika, neliší se tolik od klasického „divadelního“ muzikálu. Velice jsem se snažil, aby pěvecká a taneční čísla byla vtipná, nabitá gagy, aby zkrátka bylo stále co poslouchat,“ popsal s tím, že mu v tom dost pomáhaly fantastické texty z pera jeho kamaráda Václava Kopty.

Zajímalo nás také, zda se mu psaly písně Popelky jinak pro Jiřího Korna, Ondřeje Rumla či pro Lucii Bílou, s níž se dobře zná z komorních koncertů.

„To ne, psal jsem pro Popelku, Čaroděje, Královnu. Za to, jak se všichni v čele s Luckou Bílou a Ondrou Rumlem písní zhostili, jim patří můj nekonečný dík,“ řekl vděčně skladatel Petr Malásek.

Překvapil ale, když prozradil, že muzikál nebude na CD celý, ale jen „zpívaná čísla.“ „Scénickou hudbu, taneční záležitosti, plesy a podobné hudební ´skopičiny´ na CD nemáme; bez vizuálního vjemu ztrácí polovinu účinku. (Ale je to zase pro vydavatele šance vydat záznam lední Popelky na DVD pozn. autora).

Pohádkový balet Popelka na severu

Kouzelný muzikál na ledě, TURNÉ 2011

pátek 14. října: Liberec Tipsport arena 18.00
sobota 15. října: Liberec Tipsport arena 18.00 + 14.00
neděle 16. října: Liberec Tipsport arena 11.00
sobota 22. října: Ústí n. Labem Zimní stadion 18.00 + 14.00
neděle 23. října: Ústí n. Labem Zimní stadion 11.00

Zpracovali Vladan Drvota a Radek Strnad