Hned dvakrát je výjimečná výstava, která je až do 28. února příštího roku k vidění v Muzeu ghetta v Terezíně. Litoměřický sochař Libor Pisklák vystavuje svá díla poprvé od roku 1991. Záhy po dokončení studií na Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Jana Hendrycha předvedl především portréty na Státním zámku v Ploskovicích.

Jeho umělecké výtvory krom soukromých sbírek naleznete v Litoměřicích, v zámecké kapli v Tupadlech, ve Filipínském centru ve Vídni, v muzeu v Calambě a Dopitanu na Filipínách, v Německu v Památníku J. Rizala ve Wilhelmsfeldu nebo u zámku Moritzburg poblíž Drážďan. Vystavoval společně s jinými výtvarníky též na mnoha místech v Evropě. Přesto jde skutečně o Pisklákovu teprve druhou autorskou výstavu. Její jedinečnost ale spočívá především ve snaze podat divákovi obrázek o tom, jak stěžejní sochařovy realizace od prvních skic vznikaly.

„K věcem, které byly vytvořeny pro veřejný prostor, existují stovky kreseb. Pochopitelně jsem vybral jen něco. Kresby tak ukazují, co všechno výsledku předchází, jak dílo vzniká. Umožňuje to návštěvníkovi takříkajíc nahlédnout do kuchyně,“ vysvětluje svůj záměr autor, který v lednu příštího roku oslaví padesátiny.

Výstava však začíná sochařskými díly, které, jak Libor Pisklák upozorňuje, „dělá pro sebe do šuplíku, pro vnitřní pocit“. Do pískovce a opuky, s nimiž rád pracuje, totiž vtiskl mnoho podob francouzské Bretaně, kterou si zamiloval a do níž se rád vrací. Pod jeho rukama tudíž vznikla řada reliéfů, objektů uvidíme tu pobřeží, útesy, mola i vraky lodí.

A je tady síť, brána… a expozice volně přechází do další linie, v níž akademický sochař představuje svou tvorbu. Oblíbené motivy z pastvin v Českém středohoří. „Ty sdělují dojem člověka z krajiny, ve které existuje,“ dodává Libor Pisklák. Jeho okouzlení krajinou nad Litoměřicemi je cítit i z toho zlomku ztvárněných motivů, který se objevuje na výstavě v Terezíně.

Koneckonců, symbolickou bránou z Českého středohoří do Litoměřic je Pisklákovo dílo, jež je denně na očích největšímu počtu lidí: Pastýř na okružní křižovatce v Litoměřicích z roku 2008. Také jeho vznik výstava přibližuje.