Budova centra už v ulici 5. května stojí. Kompletně byla dokončena hrubá stavba. Zanedlouho se rozběhnou práce uvnitř stavby. „Teď se objekt zazimuje,“ přiblížil starosta Turnova Tomáš Hocke.

„Na zimu firma počítá s uzavřením objektu, montáží oken a dveří a s realizací střešního pláště,“ popsal harmonogram Miloslav Chrumko ze správy majetku turnovské radnice.

Centrum má stát 42 milionů korun, město získalo od státu 31milionovou dotaci. Podmínky státní dotace jsou přísné, stavba má být zcela hotova do konce příštího roku a od 1. ledna 2021 má začít sloužit.

Stavba Alzheimer centra v Turnově pokračuje.
Pro turnovské Alzheimer centrum budují základy. Bude mít kapacitu 24 lůžek

Původně se tu přitom počítalo s bytovým domem s univerzálním využitím pro seniory, matky s dětmi v krizové situaci a sociálně slabší skupiny obyvatel. Nakonec zvítězil projekt Alzheimerova centra a tím i vybudování celého areálu s komplexními službami pro seniory.

Senioři se tak soustředí do komplexu budov, ve kterém si vyberou místo podle svého aktuálního stavu. Během pobytu v daném zařízení by se pohybovali ve známém prostředí a lépe se adaptovali. Nespornou výhodou je blízkost nemocnice a střední zdravotnické školy. „Toto propojení nám dává hluboký smysl,“ potvrdil Hocke.

Domov důchodců Pohoda má kapacitu 76 lůžek, po dostavení centra přibude dalších čtyřiadvacet.

Ilustrační snímek.
Z hotelu na Sychrově domov pro seniory nakonec bude. Ale soukromý

Nová místa pro seniory jsou podle turnovské radnice potřeba. Čekací doby v Libereckém kraji jsou podle zjištění radnice delší než v jiných krajích. „Samozřejmě i my bychom byli spokojenější, kdyby potřebnost u těch lidí byla naplněna dříve než po dvou letech, jak je tomu v současné době,“ popsala místostarostka Turnova Petra Houšková. Průměrný věk klientů v turnovském domově důchodců je 86 let.

Dotace na pečovatelské domy

Radnice dále plánuje v sousedství postavit tři domy s pečovatelskou službou s třiceti byty. Náklady na výstavbu odhaduje na 87 milionů korun, od státu ale lze podle starosty získat dotaci jen ve výši 12,5 milionu. „To je pořád velký nepoměr,“ sdělil Tomáš Hocke. Radnice tak chce počkat, zda se v nejbližších letech podpora státu na tyto domy nezvýší. Projekt je nyní ve fázi získávání stavebního povolení, rádi by domy postavili do čtyř let. Domy s pečovatelskou službou by měly snížit dlouhou čekací dobu na umístění v DD Pohoda.

Podobných zařízení v kraji přibývá, potřebám ale nestačí. V Jablonci na podzim roku 2015 otevřel Jablotron domov pro seniory pod názvem Anavita. Nejmodernější zařízení svého druhu vzniklo přestavbou jednoho z objektů bižuterní firmy ve zdejším areálu. Zhruba polovina lůžek tu slouží pro seniory trpící demencí či Alzheimerovou chorobou.

Seniorská obálka je určená nejen pro seniory, ale i pro zdravotně postižené.
Seniorskou obálku zavedl i Liberecký kraj. Pomůže v kritických situacích