Jde i o to, že mají znovu možnost rozhodnout, které konkrétní tváře by tam rádi viděli. Díky kroužkování, tedy udělení preferenčních hlasů v rámci jedné kandidátky.

Maximum jsou čtyři kroužky

Podle politologa Jiřího Štefka se fenomén kroužkování naplno projevil při volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu v roce 2010. „Tehdy Češi přišli kroužkování na chuť a vymetli tak ze sněmovny řadu nepopulárních tváří. Letos lze očekávat minimálně stejné množství užití tohoto nástroje. Možná i větší," řekl.

V Libereckém kraji vynesly preferenční hlasy do parlamentu například kandidáta TOP 09 Jana Farského, který byl na kandidátce původně na 17 místě nebo Ivanu Weberovou z ODS. Tu voliči protlačili z devátého místa kandidátky.

Lidé by ale měli vědět, že kroužkování má svá pravidla. „Kroužkovat lze jen v rámci jedné politické strany, hnutí nebo koalice. Označit lze kroužkem nejvýše čtyři kandidáty uvedené na témže hlasovacím lístku a vyznačit tak, komu v rámci strany dává volič přednost," říká Pavlína Kroupová ze správního oddělení libereckého krajského úřadu.

Škrtnutí se nepočítá

Někteří voliči by jistě uvítali také opačný způsob projevení sympatií k jednotlivým kandidátům. Pakliže ale třeba některé kandidáty škrtnou, vůbec nic se nestane. K takové úpravě nebude přihlíženo. Stejně tak v případě, kdy si naopak některá jména sami dopíší nebo zakroužkují více než čtyři kandidáty. I v tomto případě se úpravám na lístku nevěnuje pozornost a počítá se jen hlas pro danou politickou stranu, nikoli preferování kandidátů.

Hlas vhozený bez obálky je neplatný

Zvláštní pozor by měli voliči věnovat i tomu, jak s vybraným hlasovacím lístkem zachází. Může se totiž stát, že budou hlasovat zbytečně a to kvůli malé nepozornosti. „Je potřeba upozornit na to, že hlasovací lístek musí být vložen do úřední obálky a teprve potom vhozen do volební urny. Pokud není v obálce, je neplatný. Při sčítání se nezapočítávají ani lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, nebo ty, které jsou přetržené," vysvětlila Kroupová.

Pakliže je volební lístek poškozený nebo přeložený, nemá to na jeho platnost vliv. Musí z něj být ale patrné potřebné údaje. A ještě v jednom případě je hlas voliče neplatný. Tehdy, když vloží do obálky více hlasovacích lístků.

V kraji bude 587 volebních místností

V Libereckém kraji budou voliči vybírat z 18 politických stran, hnutí a sdružení. Otevřeno bude 587 volebních místností. „Přesný počet oprávněných voličů zatím není znám. Bude jasný ve chvíli, kdy budeme získávat od volebních komisí výsledky hlasování," vysvětluje Pavlína Kroupová.

Během letošních prezidentských voleb ale mělo v kraji možnost volit přes 354 tisíc lidí.

Co byste měli mít k volbám?

Volební lístky

Do schránek byste je měli dostat nejpozději do čtvrtka 24. října. Pokud je neobdržíte, hlaste se o ně na svém úřadu. Hlasovací lístky jsou také k dispozici v jednotlivých hlasovacích okrscích přímo v den voleb.

Platný průkaz totožnosti

Platný občanský průkaz, cestovní, služební nebo diplomatický pas. Pokud volíte jinde, než v místě svého bydliště, pak také voličský průkaz. O něj můžete požádat nejpozději dnes do 16.00 hodin. Pokud budete volit mimo Liberecký kraj, počítejte ale s tím, že nebudete vybírat ze svých kandidátů, ale lidí, kandidujících v příslušném kraji.

Průběžné výsledky voleb zjistíte na www.volby.cz

Čtěte také: Pod lupou Lenky Klimentové: Staňme se teď 
ornitology

Co nejvíce trápí lidi na Liberecku?

Ptali jsme se lidí v ulicích města. Shodují se jejich problémy s tím, jak je vnímají politici?

David Mrázek, Liberec

V osobním životě asi nejvíc to, že nemůžu najít práci. Jsem absolvent a zatím prostě nemůžu najít uplatnění. Nemám praxi a bez ní to nejde, nikde mě bez zkušeností nechtějí zaměstnat.

Michaela Větrovcová, Liberec

V tuhle chvíli mě netrápí vůbec nic. Nemám problémy se školou, zdravím ani s rodinou. Jsem se svým životem spokojená.

Marcela Choutková, Liberec

Tady v Liberci je to hodně věcí. Třeba že se rozfofrovaly peníze a chybí. Třeba u nás v klubu seniorů, který minulý rok nedostal žádné peníze. A také mě mrzí, že se na nás ještě nepřišla podívat primátorka. Přestože o to moc stojíme.

Pavlína Loubková, Liberec

Trápí mě, že se spolu politici nedokáží domluvit a chovat se k sobě slušně. A také, že se stát rozkrádá a na důchodce nezbývají peníze, přestože jsme na to celý život vydělávali.

Jaromír Beránek, Liberec

Nemůžu sehnat práci, a s tím souvisí i nedostatek peněz. To mě asi teď trápí ze všeho nejvíc. Jinak už na všechno kašlu a s ničím si zbytečně nedělám starosti.

Víte, co trápí lidi v Liberci?

Ptali jsme se kandidátů do Poslanecké sněmovny ČR z Liberce.

Tibor Batthyány, ANO

Určitě špatná infrastruktura a dále určitě rozdílné příležitosti práce v rámci okresu. Hlavně vysoká nezaměstnanost v příhraničí. Určitě je to i dluh Liberce a v neposlední řadě nekoordinovaná výstavba ve městě.

Martin Bobek, ODS

Z mého pohledu jistě nezaměstnanost v menších obcích, hlavně těch vzdálených od rychlostních komunikací. Vysoká DPH, spotřební daň a útlum zemědělství, který poznamenal krajinu.

Stanislav Mackovík, KSČM

Ty, co chodí do práce, trápí podle mě, že si vydělají méně, než mají lidé žijící z korupce nebo nesystémových sociálních dávek. Mladé lidi nezaměstnanost a obava přivést na svět děti, seniory vysoké životní náklady.

Jan Marušiak, TOP 09

Stav našeho města po architektonické stránce. To, že máme víc obchodních center na počet obyvatel než Praha. Nezaměstnanost, kriminalita a pořádek ve městě.

Martina Rosenbergová, ČSSD

V samotném Liberci je to určitě stav komunikací, rozbité chodníky a silnice. Alespoň si na to lidé nejčastěji stěžují. Obecně pak nízké důchody a vysoké životní náklady.