Pavel Žur, ředitel Městského divadla Jablonec a sbormistr DPS Vrabčáci
Pavel ŽurZdroj: DeníkJdu volit. Je to výzva k mladší generaci: Lehce se vám může stát, pokud nepůjdete volit, že se zase ocitnete v nesvobodě, šedi a v době, kdy "bejt svině" bylo COOL. Tak uvažujte! Nevolte populisty, komunisty a ani nacionalisty. EU má mnoho chyb, jako ostatně všechno, ale stále je EU projektem, který má veliký význam i potenciál. Nenechte si už nikdy vzít svobodu, kterou dneska máte a kterou tato země ztratila už mnohokrát. Tentokrát přijďte volit. Prosím o sdílení tohoto textu nejen u mladší generace. Díky. Hlasy mladých zastaví strach a nenávist.

Kateřina Havlová, ředitelka OS ČČK Jablonec
Kateřina HavlováZdroj: DeníkK volbám chodím pokaždé. Pokud mám názor a nechci se jen vézt, je právo volit povinnost, protože pokud se rozhodnu nevolit, opouštím demokracii a nechávám za sebe rozhodnout jiné. Pokud hlasuji, nedávám hlas těm, které nechci podporovat.

Michal Preisler, sklář a trenér atletiky LIAZ Jablonec
Michal PreislerZdroj: DeníkChodím ke každým volbám, těch pár minut se dá oželet, resp. věnovat svobodné volbě. A letos? Nechci, aby někdo řídil stát jako svou firmu, nechci, aby nám vládl člověk, který je podezřelý z tolika podvodů, navíc z jednoho už i obviněn, že tradiční politik už by dávno odstoupil.  A nechci ve vládě  pravděpodobně i bývalého práskače StB.

Vladimír Opatrný, daňový poradce Jablonec
Vladimír OpatrnýZdroj: DeníkNejzávažnějším problémem České republiky a společným jmenovatelem množství nedostatků a systémových selhávání je špatné vládnutí. Česká politika a politici nebyli schopni formulovat a uskutečňovat dlouhodobé vize respektující zájmy a potřeby lidí, nýbrž plní zadání mocných vlivů a zájmů skutečné ač nevolené zákulisní moci. K letošním volbám půjdu tedy proto, abych podpořil politiku založenou na službě občanské veřejnosti a schopnosti vládnout bez arogance a manipulace.
 
Jindřich Berounský, drážní specialista Jablonec
Jindřich BerounskýZdroj: DeníkSvobodné volby považuji za základní pilíř demokracie. Po téměř 28 letech od sametové revoluce, očekávání a budování lepších časů zažívám zklamání z české politické scény, že nechala vyrůst nenasytného ekonomického migranta, StBáka  a komunistického prominenta, který má ambice řídit stát jako svoji firmu. Letošní volby do poslanecké sněmovny beru jako výzvu k zastavení agrofertizace České republiky, kterou zažívám na vlastní kůži v dopravě, a zachování demokracie v naší zemi.

Josef Březina, technik a asistent trenéra hokejistů HC Vlci Jablonec
Josef BřezinaZdroj: DeníkProtože chci mít čisté svědomí sám před sebou. Že jsem udělal něco málo pro to, aby nevyhráli populisti, žvanilové a ti, kteří se starají jak naplnit kapsu svou a svých kamarádů. Proto jdu volit.
 
Martin Bauer, podnikatel, restauratér, zážitková agentura, Jablonec
Martin BauerZdroj: DeníkJít k volbám považuji za nutnost, pokud nejdu volit, těžko mohu kritizovat ty, co byli zvoleni jen někým jiným. Takže letos půjdu volit jako vždy, tedy od roku 1989. Jen to nebude v Jablonci, ale ve Španělsku s voličským průkazem.

Lenka Klimentová, šéfredaktorka Jabloneckého deníku

Lenka KlimentováZdroj: DeníkBuďte ornitology.Kroužkujte!
Žádný moc velký nováček se v drtivé většině na kandidátních listinách do čela nedostane. I kdyby to byl sebelepší adept, vždycky se musí ke špici po různě dlouhý časový úsek postupně probojovat. Někdo vydrží po několik let a v různých stupních voleb (komunálních, krajských i parlamentních) setrvává u jedné strany či uskupení a dává tak jasně najevo, který směr drží a kde je ukotven. Jiný létá zprava přes střed doleva, jak zrovna foukne „vítr“ a pokud si pamatujete asi tak tolik jako já, nestačíte se divit, jak zdatný je to politický turista. Podívala jsem se namátkou na jedno jméno zvoleného politika a za 15 let už stihl/a prosvištět pěti stranami. Asi se teprve hledá… ale vzhledem k šedinám na skráni nelze hovořit o mladické nerozvážnosti. Pak jsou tu ještě jedni… říkám jim zákeřňáci. Nemají s naším regionem pranic společného, ale usadí se na špici listiny s jistotou, že to přeci v tom nejmenším kraji republiky zase do parlamentu dotáhnou. My máme ale dost svých dobrých lidí. Vyberte ty nejlepší. Udělejte čtyři kroužky na jednom lístku a doufejte, že si budou vážit vaší důvěry.

Zdeněk Joukl, praktický sociolog a Senior roku 2013 z Desné
Zdeněk JouklZdroj: Deník
Volím, volíš, volíme!Proč volit?
Nízká účast ve volbách mění volby v loterii. Lhostejnost je nebezpečná (pomohla mnoha diktátorům k moci). Nebudu-li volit já, rozhodnou za mne s radostí jiní, ale sotva k mému prospěchu. Neúčastí prokazuji nezájem o dění ve státě, o osud našich vysokých daní i o osud demokracie v zemi. Špatný volební výsledek se v pluralitním politickém systému (v demokraciích) nedá již měnit „cinkáním klíči“ na náměstích. Volby dávají naději na zlepšení situace a znamenají jistotu, že mocní z moci „neonemocní“, protože vždy může dojít k výměně. A jaké jsou mé výsledky ankety u nevoličů na otázku, proč nešli volit: Stejně si budou dělat, co budou chtít… Politika je svinstvo… Nic o kandidátech nevím… Stejně kandidují jenom pro peníze a pro svůj prospěch. Den voleb bychom měli považovat za malý svátek demokracie.

Jan Sedlák, redaktor Jabloneckého deníku

O prognózách vládnutí
Když se tak zadívám do předvolebních průzkumů, bojím se, co se stane po volbách. Budeme mít vládu, jejíž podobné složení můžeme vidět leda tak někde v banánové republice? Jestliže jsou letošní volby něčím „jiné“, pak tím, že část českého národa skočí na špek populistům nejhrubšího zrna. Jeden přitom cedí jed na migranty, přičemž sám má, vzhledem k češství, poněkud rozporuplnou vizáž, zatímco druhý chce, aby se český národ měl lépe, kochá se přitom miliardami na kontech a v majetku, má opletačky s českým právem. Pokud demokratické strany deklarují, že s ANO ani SPD do vlády nepůjdou, zbývá strana vzrostlá z hydry socialistického systému. Jak se zdá, přesně to si většina voličů přeje. Smutná a šílená představa. Lídři tradičních politických stran by si měli uvědomit, kde se stala chyba – byť v den voleb už je pozdě. ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL, ODS, všichni ti měli šanci v uplynulých letech vládnout České republice, a ruku na srdce, kterému z nich se to dařilo? Spousta lidí je frustrovaných, naštvaných a z politiků zmatených – a proč? Na to by si měli odpovědět nejen lídři vládnoucích stran. Když to nedokážou – jako, že ne – tak se od nich volič odkloní tam, kde cítí byť jen špetku zájmu. Proto lidé hledají mesiáše a Babiše ještě zcela neodepsali. Pro neschopnost politiků  se řítíme někam na periferii Evropy. Nebo dokonce až za ni. A můžou za to rádoby vrcholní politici šmahem všichni. Proto už několikeré volby volím demokratickou stranu, která u kormidla, ba ani na palubě, ještě nebyla.