VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Beaujolais nouveau nebo svatomartinské?

Liberec - Slavnost mladého vína vznikla jako reklamní tahák, a ujala se jako celosvětový svátek milovníků dobrého vína a vinařů.

18.11.2011
SDÍLEJ:

LISTOPAD je už tradičně spojován se svátkem mladých vín. Beaujolais Nouveau ochutnali i v liberecké Alliance Francaise.Foto: AF

Beaujolais nouveau est arrivé” neboli nové beaujolais je tady. Tento slogan visí od včerejška na vinárnách a barech nejen v zemi, odkud tento skvělý marketingový tah vzešel, ale doslova po celém světě. Podle tradice, kterou po 2. světové válce založilo několik vinařů z kraje Beaujolais, se třetí listopadový čtvrtek otevře první láhev mladého vína. A někde i dříve. Například v liberecké pobočce Alliance Francaise.

„To je průlom do francouzských tradic,” komentuje s mírným nadhledem situaci znalec země galského kohouta a učitel francouzštiny Jan Flégl, když se první lahve letošního Beaujolais otevíraly v baště francouzského jazyka už v úterý 15. listopadu.

„Až do roku 1967 se tento vskutku národní svátek slavil vždy 15. listopadu. Teprve v roce 1985 bylo datum ustanoveno na třetí čtvrtek v listopadu,” vysvětluje mi ředitelka liberecké Alliance Francaise Emilie Flambeaux, zatímco rudofialová, výrazně aromatická tekutina perlí ve skleničce.

„Je lahodnější, než bylo loňské, tehdy bylo mnohem víc nakyslé,” komentuje Klára Vyskočilová, jedna z účastníků této malé slavnosti.

„Beaujolais je poslíčkem kvality nového ročníku. Je-li nové víno kyselejší nebo lahodnější, bude taková celá úroda,” komentuje Jan Flégl.

„Beaujolais Nouveau je známo od roku 1951 jako víno, které na rozdíl od ostatních může být prodáváno před 15. prosincem,” dodává ředitelka Aliance.

„Není to víno určené k archivování. Pokud uvidíte v obchodě etiketu Beaujolais Nouveau 2008, pak už je to špatně,” varuje jeden z přítomných znalců.

„Beaujolais se vyrábí v oblasti Lyonu, ale pije se všude ve Francii i po celém světě. Toto víno je AOC (Appellation d'Origine Contrôlée). Ročně se ho vyrobí asi 450.000 hektolitrů. Asi polovina tohoto množství se vyváží až do Asie,” vysvětluje mi Emilie Flambeaux a prozrazuje, že ona osobně dává přednost spíše sladkým bílým vínům, jako Tariquet „Premières grives” z Gaskoňska. „Nejlepší je k foie gras!” tedy tučná husí játra, popisuje. K mladému Beaujolais jsou zase nejlepší šneci. A samozřejmě skvělý francouzský sýr.

Co je Beaujolais nouveau a kdy tato tradice vznikla?

Beaujolais nouveau — je druh mladého, svěžího francouzského vína nafialovělé barvy, které pochází z vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon.

Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 - 13 °C.

Tradice vznikla v roce 1951 jako marketingový tah, z prosté potřeby “udat” včas mladé víno a tím získat potřebné prostředky v situaci, kdy začala dramaticky klesat spotřeba vína na hlavu (z více jak 100L na osobu na dnešních 50 litrů.)

Popularita mladého Beaujolais nabyla na síle v 80. a 90. letech, kdy se tento “primeur” stal do značné míry symbolem pro celý region Beaujolais…

Dnes je Beaujolais Nouveau příjemným vinařským svátkem. Kromě samotné Francie se slaví po celém světě. Nejvíce lahví putuje do Japonska, Německa a USA.

Mladé Beaujolais je ze zákona povoleno otevřít/konzumovat až od půlnoci 3. čtvrtka v listopadu. Původně to bylo pevně stanoveno na 15. listopadu, ale protože datum často vycházelo na víkend, což z pohledu prodeje nebylo praktické, přešlo se na princip “posuvného” čtvrtka. Tento den je ve Francii nazýván den Beaujolais a rovná se téměř státnímu svátku.

Zdroj : www.beaujolais-nouveau.cz

Každá země má své tradice. U nás je to svatomartinské víno a husa

Říká se, že pokud se mladé Svatomartinské víno vyvede, bude dobrý celý ročník. A podle odhadů vinařů i odborníků se zdá, že ročník 2011 bude patřit k těm výjimečným. Díky teplému srpnu a září sklidili totiž vinaři velmi kvalitní hrozny, což se samozřejmě na chuti vín včetně těch mladých odrazí.

„Mladá Svatomartinská vína jsou lehká a příjemně pitelná. Ovocité aroma doplňují šťavnaté kyselinky. Ty dodávají mladému vínu ceněnou a tolik vyhledávanou svěžest. Ve vínu tak lze najít jemnou ovocitou chuť grapefruitu, pomeranče, banánu, hrušky, švestky nebo višně. Některá vína, zvláště bílá a růžová, mohou po nalití do skleničky velice jemně perlit. Jde o běžnou známku mladého vína, která pouze zvýrazní jeho chuť a vůni,“ popsal na jednom ze speciálních vinařských serverů charakteristiku Svatomartinských vín Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Svatomartinské víno je čistě domácího původu. Stejně jako beaujolais, i svatomartinské je mladé víno určené k rychlé spotřebě. Na rozdíl od své francouzské konkurence je vyráběno z více odrůd, a to jak červených a bílých, tak i růžových. Otevírá se na svátek sv. Martina, tedy 11. listopadu.

Liberečané ochutnávají letošní víno. Foto: Silvie Lintimerová

Tradice se ujala zejména v českých restauracích, které zvou na celé svatomartinské menu, v němž hlavní roli hraje husa. „V mladém víně převažují kyselinky, k tučnému menu se proto výtečně hodí,” popsal odborník na výživu Jaroslav Smutný.

„Myslím, že u nás se stále víc ujímá tradice svatomartinská než tradice francouzského beaujolais. Alespoň u nás to platí,” potvrdila zkušenost Marcela Žďárská z jabloneckého Domu vína. „Jedenáctého listopadu přesně v 11.00 hodin tu stálo nejméně sto lidí, kteří si se zájmem poslechli zajímavé vyprávění Petra Krejčíka nejen o tradici svatomartinského vína, ale i svatomartinské husy,” popsala první ochutnávku letošního mladého vína Marcela Žďárská a dodala: „Zájem je obrovský, nabízíme padesát druhů od různých vinařů. Nejvíc lidem ale chutná veltlínské červené rané z Chateau Lednice.”

Každé Svatomartinské víno prochází kontrolou před nezávislou degustační komisí, která rozhoduje o tom, které víno bude moci být prodáváno pod touto značkou.

Znamená to, že s označením Svatomartinské víno si zákazník kupuje i kvalitu.

Autor: Jana Švecová

18.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 21 000 Kč

Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Vedoucí prodejny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vedoucí prodejny, Náplň práce:, - běžná práce na prodejně, - obsluha zákazníků, komunikace s nimi, - vyřezávání klíčů (až po zaškolení), - zodpovědnost za správu kasy, - objednávání/příjem zboží, - zadávání faktur do počítače, - příprava podkladů pro účetní, , Požadavky:, - proaktivní přístup, chuť učit se nové věci, - uživatelská znalost na PC (Excelu, email), - manuální zručnost (pro vyřezání klíčů), Výhodou:, - ekonomické vzdělání, - zkušenost s objednávkami a vystavováním faktur, - praxe v programu Cezar G1, , Zaměstnanecké výhody:, zázemí malé firmy bez formalit, možnost zastupitelnosti s kolegy, o denní pracovní doba bez směn, o k dispozici kuchyňka s kávovarem, lednicí, ovocem a příjemnou relax zónu pro oběd či svačinu, o kancelář v centru Jablonce nad Nisou, Kontakt pouze emailem.. Pracoviště: Klíčové a trezorové centrum hausner-plný s.r.o., Podhorská, č.p. 1364, 466 01 Jablonec nad Nisou 1. Informace: Aleš Ulman, +420 602 451 986.

Výroba - Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení 12 200 Kč

Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedena. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 25. Poznámka: místo výkonu prace: Nepřevázka 147, MB, příspěvek na dopravu a bydlení. Pracoviště: Vs - lisav s.r.o., Nemocniční, č.p. 1916, 466 01 Jablonec nad Nisou 1. Informace: Václav Hroch, +420 722 725 955.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 500 Kč

Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu obsluha plastikářského lisu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč, mzda max. 20880 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: OBSLUHA PLASTIKÁŘSKÉHO LISU, ZŠ/SO vzdělání , praxe v plastikářském průmyslu výhodou , zdravotní způsobilost pro práce v noci , pracovitost, spolehlivost, učenlivost, Stravenky, dovolená 5 týdnů. Pracoviště: Megatech industries jablonec s.r.o., Na Hutích, č.p. 1972, 466 01 Jablonec nad Nisou 1. Informace: Jana Peníšková, +420 483 336 360.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 16 000 Kč

Číšníci a servírky. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 17500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Číšník/servírka - znalost čínského jazyka výhodou (komunikace s čínskými kuchaři), Zaměstnanecké výhody: stravování zdarma., Místo výkonu práce: Želivského č.p. 5050/2, Jablonec n.N., Kontakt telefonicky, nebo emailem v době od Po-Út, 10.00 - 12.00 hod.. Pracoviště: Jiu yuan s.r.o. - restaurace, Želivského, č.p. 5050, 466 05 Jablonec nad Nisou 5. Informace: Věra Ernestová, +420 603 847 629.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 20. července 2018

Nepoučitelný pražský taxikář a suverénní sedmiletá heligonkářka: videa dne

Havárie osobního automobilu se stala 20. července před šestou hodinou odpoledne v obci Leskov na Semilsku.
7

OBRAZEM: Auto v Lestkově skončilo na střeše

Krkonoše zrušily zákaz trhání borůvek. Zákaz trval sedmnáct let

Krkonoše – Lidé mohou už znovu sbírat v Krkonoších borůvky.

Syn okradl své rodiče o pilu, naftu a benzín. Hrozí mu až tři roky vězení

Jablonecko – Takového syna nechcete. Devatenáctiletý mladík okrádal svoje rodiče. Na začátku února se vloupal do jejich garáže, ze které ukradl 20 litrů benzínu a 40 litrů nafty.

ANKETA: Zaostřeno na krásu Jizerských hor. Pomozte vybrat tu nejlepší fotografii

Jizerské hory /GALERIE, HLASOVÁNÍ/ – Oblíbená fotosoutěž Zaostřeno na Jizerky se letos vrací zpět, tentokrát poosmé. Po celou dobu letních prázdnin mají čtenáři Libereckého deníku šanci vybírat nejkrásnější fotografii Jizerských hor. 

Vydejte se poznat Jizerskou oblast za tmavé noci

Jizerka – Vydejte se spolu s CHKO Jizerské hory na netradiční noční vycházku Jizerskou oblastí tmavé oblohy. Můžete tak pozorovat přechod dne v noc, kochat se oblohou plnou hvězd, vnímat les a hory jinými smysly než zrakem.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT