VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Beaujolais nouveau nebo svatomartinské?

Liberec - Slavnost mladého vína vznikla jako reklamní tahák, a ujala se jako celosvětový svátek milovníků dobrého vína a vinařů.

18.11.2011
SDÍLEJ:

LISTOPAD je už tradičně spojován se svátkem mladých vín. Beaujolais Nouveau ochutnali i v liberecké Alliance Francaise.Foto: AF

Beaujolais nouveau est arrivé” neboli nové beaujolais je tady. Tento slogan visí od včerejška na vinárnách a barech nejen v zemi, odkud tento skvělý marketingový tah vzešel, ale doslova po celém světě. Podle tradice, kterou po 2. světové válce založilo několik vinařů z kraje Beaujolais, se třetí listopadový čtvrtek otevře první láhev mladého vína. A někde i dříve. Například v liberecké pobočce Alliance Francaise.

„To je průlom do francouzských tradic,” komentuje s mírným nadhledem situaci znalec země galského kohouta a učitel francouzštiny Jan Flégl, když se první lahve letošního Beaujolais otevíraly v baště francouzského jazyka už v úterý 15. listopadu.

„Až do roku 1967 se tento vskutku národní svátek slavil vždy 15. listopadu. Teprve v roce 1985 bylo datum ustanoveno na třetí čtvrtek v listopadu,” vysvětluje mi ředitelka liberecké Alliance Francaise Emilie Flambeaux, zatímco rudofialová, výrazně aromatická tekutina perlí ve skleničce.

„Je lahodnější, než bylo loňské, tehdy bylo mnohem víc nakyslé,” komentuje Klára Vyskočilová, jedna z účastníků této malé slavnosti.

„Beaujolais je poslíčkem kvality nového ročníku. Je-li nové víno kyselejší nebo lahodnější, bude taková celá úroda,” komentuje Jan Flégl.

„Beaujolais Nouveau je známo od roku 1951 jako víno, které na rozdíl od ostatních může být prodáváno před 15. prosincem,” dodává ředitelka Aliance.

„Není to víno určené k archivování. Pokud uvidíte v obchodě etiketu Beaujolais Nouveau 2008, pak už je to špatně,” varuje jeden z přítomných znalců.

„Beaujolais se vyrábí v oblasti Lyonu, ale pije se všude ve Francii i po celém světě. Toto víno je AOC (Appellation d'Origine Contrôlée). Ročně se ho vyrobí asi 450.000 hektolitrů. Asi polovina tohoto množství se vyváží až do Asie,” vysvětluje mi Emilie Flambeaux a prozrazuje, že ona osobně dává přednost spíše sladkým bílým vínům, jako Tariquet „Premières grives” z Gaskoňska. „Nejlepší je k foie gras!” tedy tučná husí játra, popisuje. K mladému Beaujolais jsou zase nejlepší šneci. A samozřejmě skvělý francouzský sýr.

Co je Beaujolais nouveau a kdy tato tradice vznikla?

Beaujolais nouveau — je druh mladého, svěžího francouzského vína nafialovělé barvy, které pochází z vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon.

Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 - 13 °C.

Tradice vznikla v roce 1951 jako marketingový tah, z prosté potřeby “udat” včas mladé víno a tím získat potřebné prostředky v situaci, kdy začala dramaticky klesat spotřeba vína na hlavu (z více jak 100L na osobu na dnešních 50 litrů.)

Popularita mladého Beaujolais nabyla na síle v 80. a 90. letech, kdy se tento “primeur” stal do značné míry symbolem pro celý region Beaujolais…

Dnes je Beaujolais Nouveau příjemným vinařským svátkem. Kromě samotné Francie se slaví po celém světě. Nejvíce lahví putuje do Japonska, Německa a USA.

Mladé Beaujolais je ze zákona povoleno otevřít/konzumovat až od půlnoci 3. čtvrtka v listopadu. Původně to bylo pevně stanoveno na 15. listopadu, ale protože datum často vycházelo na víkend, což z pohledu prodeje nebylo praktické, přešlo se na princip “posuvného” čtvrtka. Tento den je ve Francii nazýván den Beaujolais a rovná se téměř státnímu svátku.

Zdroj : www.beaujolais-nouveau.cz

Každá země má své tradice. U nás je to svatomartinské víno a husa

Říká se, že pokud se mladé Svatomartinské víno vyvede, bude dobrý celý ročník. A podle odhadů vinařů i odborníků se zdá, že ročník 2011 bude patřit k těm výjimečným. Díky teplému srpnu a září sklidili totiž vinaři velmi kvalitní hrozny, což se samozřejmě na chuti vín včetně těch mladých odrazí.

„Mladá Svatomartinská vína jsou lehká a příjemně pitelná. Ovocité aroma doplňují šťavnaté kyselinky. Ty dodávají mladému vínu ceněnou a tolik vyhledávanou svěžest. Ve vínu tak lze najít jemnou ovocitou chuť grapefruitu, pomeranče, banánu, hrušky, švestky nebo višně. Některá vína, zvláště bílá a růžová, mohou po nalití do skleničky velice jemně perlit. Jde o běžnou známku mladého vína, která pouze zvýrazní jeho chuť a vůni,“ popsal na jednom ze speciálních vinařských serverů charakteristiku Svatomartinských vín Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Svatomartinské víno je čistě domácího původu. Stejně jako beaujolais, i svatomartinské je mladé víno určené k rychlé spotřebě. Na rozdíl od své francouzské konkurence je vyráběno z více odrůd, a to jak červených a bílých, tak i růžových. Otevírá se na svátek sv. Martina, tedy 11. listopadu.

Liberečané ochutnávají letošní víno. Foto: Silvie Lintimerová

Tradice se ujala zejména v českých restauracích, které zvou na celé svatomartinské menu, v němž hlavní roli hraje husa. „V mladém víně převažují kyselinky, k tučnému menu se proto výtečně hodí,” popsal odborník na výživu Jaroslav Smutný.

„Myslím, že u nás se stále víc ujímá tradice svatomartinská než tradice francouzského beaujolais. Alespoň u nás to platí,” potvrdila zkušenost Marcela Žďárská z jabloneckého Domu vína. „Jedenáctého listopadu přesně v 11.00 hodin tu stálo nejméně sto lidí, kteří si se zájmem poslechli zajímavé vyprávění Petra Krejčíka nejen o tradici svatomartinského vína, ale i svatomartinské husy,” popsala první ochutnávku letošního mladého vína Marcela Žďárská a dodala: „Zájem je obrovský, nabízíme padesát druhů od různých vinařů. Nejvíc lidem ale chutná veltlínské červené rané z Chateau Lednice.”

Každé Svatomartinské víno prochází kontrolou před nezávislou degustační komisí, která rozhoduje o tom, které víno bude moci být prodáváno pod touto značkou.

Znamená to, že s označením Svatomartinské víno si zákazník kupuje i kvalitu.

Autor: Jana Švecová

18.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 20 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků skladník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Skladník, Náplň práce:, - příprava zakázek, naskladňování a vyskladňování pneumatik, , Nabízíme :, - stabilní prostředí obchodní společnosti s bohatými zkušenostmi na trhu, - mzda ve zkušební době 20 000,- Kč/měsíc , po 3 měsících zkušební doby 23 000,- Kč/měsíc, - od 2. měsíce prémie v návaznosti na výkon, - nástup možný ihned , , Hlaste se emailem.. Pracoviště: Pneuforce s.r.o., Klášterní, č.p. 871, 468 51 Smržovka. Informace: Jana Šídová, . Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 17 000 Kč Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních pokojská. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POKOJSKÁ, Zaměstnanecké výhody: ubytování, celodenní stravování, Hlásit se telefonicky nebo e-mailem. Pracoviště: Antonie hotels s.r.o.-hotel montanie, Soušská, č.p. 791, 468 61 Desná v Jizer. horách. Informace: Milan Radina, +420 725 836 002. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 19 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ/KA, Vyučení v oboru: kuchař/ka , pracovní doba: 8 hodin, PO-PÁ, jednosměnný provoz: ranní 6:00-14:30, nástupní mzda : 19.000,- + 10%, po zapracování možnost výrazného navýšení, Hlaste se telefonicky.. Pracoviště: Scolarest - zařízení školního stravování spol. s r.o.-provozovna, Smetanova, č.p. 4265, 466 01 Jablonec nad Nisou 1. Informace: Petr Pospíšil, +420 731 438 423. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 20 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) řidič - referent. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Řidič - referent-brigádník:, Hledáme pro občasné využití (formou brigády) řidiče dodávkového vozidla Peugeot Boxer (řidič.průkaz skupiny B), pro rozvoz našeho zboží ., Hlásit se pouze na email. v.brukner@seznam.cz. Pracoviště: Metop aquarium, společnost s ručením omezeným - provozovna, Vodní, č.p. 2177, 466 01 Jablonec nad Nisou 1. Informace: Vladimír Brukner, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policie. Ilustrační foto.

Opilý řidič bez helmy skončil pod převrácenou čtyřkolkou

Železný brod. Náměstí.

V Železném Brodě připravují velké oslavy republiky

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

Prvních 1500 modřínů je zasazeno. Harrachovská desítka je stovkou

Harrachov – Sto let od založení Československa si v Harrachově připomínají prací, která bude pořádně vidět až za několik desetiletí. Modříny vysázené v roce 1928 do tvaru obřího čísla 10 v těchto dnech vítají tisíce nových sazenic, které budou tvořit další nulu. Legendární harrachovská desítka se tak stává stovkou.

SOUTĚŽ: Skupina Monkey Business vyráží na klubovou koncertní šňůru 2018

Jablonec nad Nisou – Silné písně, silné výpovědi, silné emoce. Silné hlasy, silné struny, paličky a šikovné prsty tancující po klávesách se předvedou už v sobotu 20. října v jabloneckém Eurocentru. A vy můžete být přitom.

FOTO: Studenti mají novou pec Hedviku

Železný Brod – Slavnostní křest nové sklářské pece Hedvika proběhl včera na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Účastnil se ho náměstek hejtmana Petr Tulpa, místostarosta města Železný Brod Ivan Mališ a ředitel školy Libor Doležal.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT