Tolik jablek se již léta neurodilo, shodují se zemědělci i majitelé zahrad. Martin Balatka, jednatel společnosti Style Bohemia, která vyrábí destiláty, ví, že za několik dní budou muset zájemce o přepálení jejich ovoce odmítat.

Získali jste dva tituly Výrobek roku Libereckého kraje. Za jaké výrobky?
Ocenění jsme získali za dva nápoje, a to G–bod, což je sladká lihovina ve dvou druzích bezinková a griotka a za Kittelův likér. Kromě zvýšení prestiže nám ocenění vyneslo i finanční odměnu, kterou jsme celou věnovali na dobročinné účely. Toto ocenění je prestižní, je to zároveň i ocenění naší práce. Snažíme se vyrábět originální nápoje vlastních receptur. Kraj nejen touto soutěží výrazně podporuje místní produkty.

Letos se jablek urodilo velké množství. Stále přijímáte ovoce na výrobu lihovin?
Počítáme tak s týdnem výběru a narazíme na kapacitní strop, který činí maximálně tři sta padesát tun vybraného ovoce. Snažíme se sice výrobu rozšiřovat, zároveň ale chceme zachovat kvalitu. Ovoce musí důkladně prokvasit, což určitou dobu trvá. A to je důležitější, než vybrat o padesát tun ovoce více. Pěstitelé dělají i jednu velkou chybu, když si nechávají ovoce kvasit doma, většinou neodborně. V mnoha případech se pak z této hmoty nedá vypálit kvalitní destilát.

Na své nápoje odebíráte i dekorativní lahve od výrobců z Jablonecka. Cítíte útlum tohoto odvětví?
Určitě je cítit, že firmy mají problémy s vývozem výrobků. I my vyvážíme. Na západě je velký tlak na ceny, vývoz se již nevyplácí tolik jako v uplynulých letech. Vývozce trápí nejen levná konkurence a kurz koruny, ale i současná krize. Pálíme na plyn, který stejně jako ostatní energie stoupá vzhůru. Pokud půjde stále výš, musíme to promítnout i do našich cen.

Popište čtenářům, co se děje po odběru ovoce od pěstitele.
Hlavní věcí je, aby ovoce nebylo nahnilé, musí být zralé. Zvážíme ho, sepíšeme smlouvu. Ovoce se pak nadrtí a vloží do kvasných tanků, kde kvasí čtyři měsíce. Lidé si často myslí, že přijedou, dají ovoce a za týden je hotovo. Rádi bychom dali lidem „jejich“ pálenku před vánoci, ale kvůli kvalitě to neděláme. A po řádném vykvašení se destiluje. Destilát se pak ředí změkčenou vodou na požadovanou hustotu. Obyčejnou vodou se destilát zakalí.

Takže pokud si dá člověk ovoce dnes, je v únoru vypáleno?
Nejdříve vybíráme ovoce, a když je plno a vše řádně prokvašeno, pálíme vše najednou, postupně. Prodej destilátu zpět pěstitelům vychází vždy na březen.