„Bramberk je kulturní památkou. Tím se otevírá přece jen o něco snadnější cesta ke grantům na další opravy rozhledny," sdělil Jiří Řešátko, starosta města Lučany n. N. Město je majitelem jedné z nejstarších rozhleden v Jizerských horách.

„Rozhledna potřebuje opravit střechu, vyspárovat zdivo," popsal Jiří Řešátko. Další rozhledna v katastru města Slovanka, již kulturní památkou je a již nyní je jasné, že i díky statutu památky dosáhne snadněji třeba na peníze k budoucím nátěrům.

Když loni město rozhlednu po dlouhých letech sporů s původním majitelem naplno otevřelo a soukromý majitel otevřel občerstvení, turisté se sem jen hrnuli. Od dubna do listopadu loňského roku ji navštívilo na devět tisíc turistů. A už letos v květnu sem mířily především děti ze základních škol na výlety.

I proto město rozhodlo, že Bramberk bude letos otevřen ještě více. Již od pondělí 1. června do konce srpna je tak rozhledna přístupná každý den a to v době od 10:30 do 17 hodin, v případě vytrvalého deště bude uzavřena. Vstupné pro dospělého činí dvacet, pro dítě deset korun.

Město pokračuje i ve zvelebování místa, nyní tam instaluje i elektrickou přípojku. Činí se i nový majitel tzv. Starého Bramberku někdejší a budoucí restaurace, objekt je v rekonstrukci, ale turisty i tak občerstvením uspokojí.

Sbírka na Bramberk ale stále nekončí, podpořit můžete jak město, tak samotnou rozhlednu zasláním jakéhokoli obnosu na transparentní účet 80039-963239399/0800.

Loni se velmi povedl benefiční koncert na Bramberku, který pěkně sumu ve sbírce navýšil, když finanční pomoc ve výši sto padesáti tisíc korun slíbilo ústy primátora Petra Beitla i město Jablonec. „Slib splnili a pomohli nám, za což Jablonci ještě jednou děkujeme," doplnil starosta Řešátko.

Město chce z benefičního koncertu udělat tradici. A tak se tu další minifestival odehraje 15. srpna.

Na místě dnešní rozhledny byla od roku 1889 dřevěná rozhledna. Tu pak vystřídala v roce 1912 věž z žulových kvádrů podle návrhu jabloneckého architekta a stavitele Roberta Hemmricha.

V minulých letech vlastnila rozhlednu Bramberk firma, která zkrachovala. V roce 2010 si věž pronajalo město Lučany, v roce 2014 ji koupilo.