Někdejší chlouba železnobrodského koupaliště – velký tobogán – je pryč už tři roky. Podle nové studie, kterou si nechala vypracovat železnobrodská radnice, tady už nebude.

TOBOGÁN? NE

„Tobogán by stál podle délky kolem pěti milionů korun,“ sdělil František Lufinka, starosta Železného Brodu.

„Když na koupaliště, tak do Brodu. Už jenom kvůli tobogánu,“ svěřil se po uzavření tobogánu v roce 2013 šestatřicetiletý Petr z Tanvaldu.

Z toho samého města pochází člověk, jemuž se ale právě ve zmiňovaném roce na stejném místě stal nepěkný úraz. Při jízdě na tobogánu se odchlípl kus plechu a doslova mu uřízl kousek hýždě. „Byl to bolestivý úraz. Město je samozřejmě pojištěné a pojišťovna nedělala drahoty,“ přiblížil tehdejší starosta André Jakubička.

Dnes je ale jasné, že pokud chce železnobrodské koupaliště přežít, je nutné, aby se zatraktivnilo.

ZATRAKTIVNIT

Proto radnice oslovila experta na bazény Jaroslava Macka. ten zpracoval přerod klasického venkovního bazénu na moderní areál. „I v Česku se postupně od klasických bazénů přechází na zábavní a rekreační,“ vysvětlil Jaroslav Macek.

Studie počítá třeba s výstavbou široké skluzavky. „Tyto skluzavky jsou dnes velice oblíbené,“ popsal Macek. Nad bazénem by měl vzniknou ostrůvek s atrakcemi tak, aby nezasahoval na dno ani stěny bazénu.

Studie počítá i technologií na ohřev vody, o které se mluví již několik let.

Ale studie je jen studie.

„Do příštího zastupitelstva budeme znát finanční obraz akce, který musí zastupitelé schválit nebo smést ze stolu. Každopádně chceme, aby se zásahy dělaly pokud možno po etapách, bez zásahu do letního provozu koupaliště,“ upřesnil František Lufinka.

Studie se líbí i úředníkům. „Studie je atraktivní, když to řeknu lidově za málo peněz, hodně muziky. Ale stále jsme jen ve stádiu studie,“ svěřil se Martin Řehák z odboru územního plánování a regionálního rozvoje Železnobrodské radnice před zastupiteli.

DOTACE? TAKÉ NE

V dotačních titulech současného programového období není vhodný titul na větší investice do sportovních a volnočasových areálů. Městskou pokladnu stojí provoz a modernizace areálu koupaliště nemalé peníze. Jen letos tu zrekonstruovali toalety za čtvrt milionu korun.