"Aktuální stav tak zní: více než 21 600 brýlí," vypočetl mluvčí liberecké ZOO ivan Langr.

Stejně jako v případě prvních 15 000 kusů, které si už v dubnu z Liberce odvezli zástupci SIRIRI o. p. s., skončí i valná část dalších brýlí ve Středoafrické republice (SAR). Posledních 1 200 vyčištěných a přeměřených kusů ale liberecká ZOO věnuje prostřednictvím německé společnosti Sahel do sirotčince v západoafrické Burkině Faso, s kterým ji už třetím rokem pojí charitativní projekt Pomozme budoucnosti.

Sbírka Brýle pro Afriku byla zahájena v polovině února 2008 a bez nadsázky se do ní zapojila celá republika. "Zásilky se skly přicházely z nejrůznějších míst, zapojila se i řada škol, očních optik především čištěním a měřením," uvedl Langr. Brýle posílaly fyzické i právnické osoby. Nedílnou součástí týmu, který brýle vybaloval a třídil, byli kromě pracovníků Divizny i dobrovolníci zoologické zahrady.

V SAR brýle poputují do dispenzáře sv. Pavla v hlavním městě Bangui. Jeho personál pak bude brýle distribuovat podle zjištěných očních vad lidem, jimž jejich finanční situace neumožňuje zakoupit si brýle nové. Přínos pro následné vzdělávání Středoafričanů a získávání poznatků ze všech oblastí života je podle organizátorů akce nesporný.