Celkové příjmy pro rok 2015 zastupitelé schválili ve výši 21 milionu korun. Fond počítá v rozpočtu na letošní rok s částkou dva miliony korun na půjčky na bydlení a dalších 1,8 milionu na dočerpání půjček a dotací na podporu technické infrastruktury. Na opravy, údržbu a rekonstrukce městského majetku je v rozpočtu fondu vyčleněno 10 milionů korun.

Z fondu bylo v loňském roce vyplaceno 1,5 milionu korun na půjčky na zlepšení úrovně bydlení na základě žádostí podaných ve dvou výzvách. „Celkem se jednalo o poskytnutí 6 půjček, přičemž jedna byla pro právnickou osobu, o ostatní půjčky žádaly fyzické osoby. Lidé žádali o finance na zateplení, obnovu střechy nebo rekonstrukci WC a koupelny," vypočítala Markéta Hozová, mluvčí magistrátu.

Výzvu k předkládání žádostí o půjčky na bydlení pro rok 2015 schválili zastupitelé už v prosinci a žádosti se přijímají do 30. dubna.

Výstavbu malých čističek odpadních vod a kanalizačních přípojek podporuje magistrát už dva roky z Programu podpory výstavby technické infrastruktury. Dotace jsou poskytovány právě z Fondu na zlepšení úrovně bydlení. Projekty mohou získat dotaci ve výši 50 % vynaložených způsobilých výdajů, maximálně však 50 tisíc korun na bytovou jednotku.

Zájemci o dotace rovněž žádali o půjčky na spoluúčast. V roce 2014 bylo vyplaceno 248 tisíc korun.

Vedle převodu zůstatku do fondu plynou příjmy z prodeje domů a bytů a splátky půjček. V roce 2014 přišlo do fondu 52,6 milionu korun z prodeje nemovitostí. Pro rok 2015 rozpočet počítá s přídělem z prodeje domů a bytů ve výši 4,4 milionu. „Záměrem je tyto peníze čerpat na opravy a údržbu městského bytového fondu a vybudování a rekonstrukce s tím související infrastruktury," dodal náměstek primátora Miloš Vele.