Je opět květen a já sedím v mírné euforii před monitorem a prohlížím fotky, asi první svého druhu, jaké se kdy povedly naexponovat. Fotil jsem totiž přesně před rokem nádherný trs václavek smrkových a to - jak je zdůrazněno v úvodu - koncem května.

Oslavy svátku patrona českého lidu jsou v nedohlednu, leč nádherné václavky se tváří jako by rostly v lásky čase zcela běžně.

Ale žádné strachy, nejedná se o přírodní anomálii, ani o projev vlivu sopečného prachu z Eyjafjallajökull.

Po tříletém úsilí se poprvé podařilo vyšlechtit václavky v pěstírně, z doma vyčištěné kultury, na doma připraveném substrátu. Podařilo se to panu Františku Brabencovi na Smržovce a dle všech dostupných pramenů, které jsem prohlédl, jako vůbec prvnímu, alespoň v České republice. Neprohlédl jsem samozřejmě odborné prameny ze zbytku světa (i když v bývalém CCCP – kdož ví…)

Franta se pěstováním hub zabývá již dlouhou řadu let. Začínal kdysi se žampióny, postupem let ale utahoval řemen kvality zpracování a zvyšoval nároky.

Pěstuje asi patnáct druhů léčivých hub, z nichž pro lidské zdraví nejvýznamnější je shii-take a hlíva ústřičná. Při dlouhodobé konzumaci kladně upravují metabolizmus člověka, obvykle již od mládí nabořený některou z civilizačních chorob.

V Japonsku, odkud shii-take pochází se před více než dvaceti lety z této houby podařilo izolovat látky, prokazatelně zpomalující růst některých druhů nádorů. Mimo to se jedná o velice chutný druh hub a například „kuřecí srdíčka na shii-take“ považuji už řadu let za těžkou gastronomickou munici.

Pěstíren uvedených druhů hub je v republice celá řada, dále spousta firem nabízejících sadbu stylem „doma snadno, rychle a jednoduše“. A dle příbalových letáků léčí od impotence po rakovinu spolehlivě vše.

Vrátím-li se ale na zem a zveřejním zde své zkušenosti s užíváním shii-take a hlívy jako doplňku stravy – neměl jsem víc než dva roky žádnou respirační chorobu, žádnou chřipku, rýmu. Tělo je opotřebeno úměrně věku – a dál se nebudu rouhat… Kromě občasné konzumace obou druhů, upravených dle vyzkoušených receptů užívám každý den prášek ze sušených hub, který si na Smržovce kupuji. A je mi dobře…

Z dalších léčivých hub, které Franta Brabenec s úspěchem již několik let pěstuje, uvádím například: polnička topolová, hlíva miskovitá, hlíva máčková, šupinovka kostrbatá, vše – opakuji – z ve vlastní laboratoři vyvinutých kultur a na doma připraveném substrátu.

Zpracoval Petr Hampl