Poslední den Mistrovství se běžela druhá kola jednotlivců. První soutěží dne byl běh agility kategorie Small. Na trať, kterou stavěl český rozhodčí Petr Pupík se vydalo 98 týmů a celých 44 jich dokončilo svůj běh bez chybičky. Perfektní povrch umělé trávy umožnil závodníkům běžet opravdu naplno a o vítězích tak rozhodovaly setiny vteřiny.

Nejrychlejší běh předvedla Claudia Schwab s Mitch ze Švýcarska, kterou nepředběhl ani vítěz prvního kola Tobias Wüst s Doerte z Německa, který se musel spokojit s druhým místem. Třetí skončila Sandi Okanovic s Miya ze Slovinska. Nejlepší česká závodnice byla Dita Korcová s Pepe, kterou ale krátké bloudění na parkuru stálo cenné vteřiny a i s bezchybným výkonem skončila na 31. místě. Po součtu obou kol se Mistrem světa v agility pro rok 2017 v kategorii Small stal Tobias Wüst s Doerte z Německa.

Mistrovství světa v agility začalo 5. října v Home Credit areně v Liberci, pokračovat bude až do neděle 8. října. Na snímku je disciplína jumping družstev s velkými psy.
FOTO: Do Liberce se po pěti letech vrátily nejlepší světové špičky v agility

Nabitá tribuna českých fanoušků plna očekávání vzhlížela k běhu agility kategorie Medium. Trať stavěla slovinská rozhodčí Mirja Lapanja a byla velmi obtížná. Ze 79 startujících se jí podařilo překonat bez chyby pouze 16 závodníkům a druhé kolo tak mocně promíchalo pořadí po sobotním jumpingu.

Fantastický výkon předvedla naše Katka Malačková, která proběhla parkur se svou Izzy bez chyby a ve velmi dobrém čase, který znamenal 5. místo v soutěži. Martina Magnoli Klimešová s Kiki, obhajující titul z minulého roku dokončila běh s jedním odmítnutím.

V soutěži zvítězil Martin Eberle se Sloane ze Švýcarska, před Danielem Schröderem s Cashew z Německa a Svetlanou Gushchinou s Tory z Ruska. Obrovská radost pak zavládla v hale při vyhlašování výsledku součtů, protože Mistrem světa v agility pro rok 2017 se v kategorii Medium stal Daniel Schröder s Caschew a stříbrnou medaili pro Česko vybojovala Katka Malačková s Izzy.

Poslední soutěží celého Mistrovství světa byl agility běh kategorie Large. Autorem parkuru byl Petr Pupík, který byl hlavním rozhodčím celého šampionátu. Na jeho trať se vydalo 141 týmů, ze kterých se 40 dvojicím podařilo parkur překonat bez jediné chyby.

Startovalo se v obráceném pořadí po sobotním jumpingu, tedy ti nejlepší nakonec a napětí tak stále gradovalo. Obtížná trať znamenala konec nadějí nejednoho závodníka a to včetně našich závodníků Radovana Lišky s Orry a Lucie Glejdurové s Nessie, kteří se oba diskvalifikovali. Když na konci startovního pole na parkur vstupovala česká Tereza Králová se svou Say, dalo se napětí doslova krájet.

Tereza ovšem unesla svou roli favorita s grácií a trať dokončila bez chyby a v nejrychlejším čase 34,53s. Což znamenalo vítězství v tomto běhu a zároveň zlatou medaili a titul Mistra světa v agility pro rok 2017 v kategorii Large. Druhá v běhu agility se umístila Anita Szilágyi s Ditou z Maďarska a třetí byl Jonathan Guillem s Tri ze Španělska.

Mistrovství světa v agility pokračovalo 6. října v Home Credit areně v Liberci. Na snímku je česká reprezentantka Martina Magnoli Klimešová se psem Kiki při disciplíně jumping družstev se středně velkými psy.
První překážky jsem si postavila z fošny a angreštů, vzpomíná Klimešová

Tím v liberecké Home Credit Aréně skončilo letošní Mistrovství světa v agility. Předsedkyně Komise FCI Christa Bremer ve své závěrečné řeči při zakončení šampionátu nešetřila chválou: „Bylo to nádherné Mistrovství, naprosto perfektně zorganizované a cítili jsme, že bylo připravené s nadšením a láskou k agility. Moje poklona patří také pomocníkům, kteří přes náročnou práci celé čtyři dny neztráceli úsměv ze rtů. Liberec již úspěšně hostil šampionát v roce 2012, tentokrát organizátoři překonali sami sebe. A pokud by se někdy v budoucnu opět ucházeli o pořádání MS, nebudu váhat ani jednu vteřinu.“

„Česká reprezentace v Liberci potvrdila, že patří mezi světovou špičku v agility. Naši závodníci vybojovali zlatou a stříbrnou medaili v jednotlivcích a stříbrnou v družstvech. Tento výkon dokázala překonat pouze reprezentační výprava z Německa, která se vrací se dvěma zlatými medailemi z jednotlivců a stříbrem z družstev," uvedla Pavla Růžičková, tisková mluvčí šampionátu.

Výkonná ředitelka MS Míša Bakrlíková, která je zároveň vedoucí české reprezentace v agility tak dokázala připravit Mistrovství světa úspěšné v obou směrech – organizačně i sportovně. Na úžasné sportovní výkony lidských i psích sportovců se do liberecké Home Credit Arény přišlo podívat na 3 600 diváků.

Přehled medailí

Družstva kategorie Small Družstva kategorie Medium Družstva kategorie Large
1. Itálie 1. Slovinsko 1. Polsko
2. Francie 2. Česko 2. Německo
3. Litva 3. Francie 3. Estonsko

Jednotlivci kategorie Small
1. Tobias Wüst – Doerte, Německo
2. Sandra Sjöberg – Milla, Švédsko
3. Eli Beate Saether – Zelda, Norsko

Jednotlivci kategorie Medium
1. Daniel Schröder – Cashew, Německo
2. Kateřina Malačková – Izzy, Česko
3. Svetlana Gushchina – Tory, Rusko

Jednotlivci kategorie Large
1. Tereza Králová – Say, Česko
2. Anita Szilágyi – Dita, Maďarsko
3. Nicola Giraudi – Eira, Itálie