„V tomto případě je situace navíc komplikovanější v důsledku náhrady větší části vlaků Českých drah spoji jiného dopravce,“ sdělil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Tratě Liberec – Stará Paka, Stará Paka – Lomnice nad Popelkou a také Tanvald – Železný Brod totiž od konce roku 2019 obsluhuje dopravce Arriva. 

Liberecký kraj se rozhodl vyslyšet přání cestujících a objednat provoz pokladny i na další rok, a to v rámci smlouvy s Královéhradeckým krajem. Aktuálně probíhají jednání o jejím provozu pro jízdní řád 2021/2022. „Během této doby začneme s Českými drahami jednat o tom, aby přistoupily na požadavek uznávání jízdních dokladů tak, jak to již učinili ostatní dopravci,“ podotkl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. 

Podle statutárního náměstka pro resort dopravy Jana Svitáka tkví problém v tom, že společnost Arriva nemůže prodávat produkty Českých drah. „Pokud by se jejich pokladna v Turnově zrušila, cestující by přišli o svůj komfort. Chápu tedy jejich rozhořčení,“ zdůraznil. 

Ilustrační foto.
Dopravní podnik v Liberci podpoří Movember. Vyšle 100 „kníratých“ vozů

Pro zachování pokladny vznikla i petice, kterou sepsal kolektiv pokladních železniční stanice Turnov. Svůj podpis na ni připojilo na osm set lidí. „Prosíme tímto cestující občany Turnovska a širokého okolí o podporu, jelikož si Liberecký kraj nepřeje, aby v tomto kraji působily České dráhy a všemožně podporuje soukromého dopravce Arrivu. Proto jsme byly nucené přistoupit k těmto krokům a obrátit se touto cestou na cestující veřejnost a občany, kteří věří v naší práci,“ stálo v petici. 

Liberecký kraj se několik let snaží přesvědčovat cestující, aby nakupovali jízdenky přímo ve vlaku u průvodčího, což je v tarifu IDOL bez přirážky. Pasažéři ve stanici nemusí hledat pokladnu, mohou jít přímo do vlaku, posadit se a po příchodu průvodčího požádat o svůj lístek.