Do konce letošního září bývalou ubytovnu u tenisových kurtů v Jiřetíně promění na středisko enviromentálního vzdělávání a výchovy Centrum Sylvatica. Rozpočet? Přes třicet milionů korun, z čehož obec zaplatí deset procent, tedy cirka tři miliony.

„Projekt je vlastně již z roku 2010, kdy jsme v dotačním titulu neuspěli. V roce 2014 se nabídka opakovala a náš projekt zůstal pod čarou, v takzvaném zásobníku. A letos nás vytáhli," popsal Josef Kucín, starosta obce Jiřetín.

Centrum Sylvatica má vést nejen děti základních škol ke vztahu k přírodě, ale i rukodělným dovednostem. Přinese i nejméně jedno pracovní místo, protože objekt bude potřebovat správce. „Chceme, aby ten člověk ale nejen správcoval, ale vzal si na starost i některé činnosti, třeba právě práci v dílnách," přiblížil starosta.

Chátrající ubytovna by měla být na centrum přestavěna během pár měsíců, podle podmínek dotace by mělo být centrum hotovo do konce září. „Na začátku října předpokládáme slavnostní otevření s tím, že řádný provoz zahájíme zřejmě až po vysušení a vyzrání stavby," poznamenal Josef Kucín s tím, že stojící budovu zřejmě zcela strhnou až na základovou desku.

Objekt má být asi o metr vyšší než stávající. „V patře budou dvě učebny, kuchyňka s jídelnou a zázemí pro správce, dole pak dílny. Bude tu ale i místo na sušení bylinek nebo chlebová pec," slíbil starosta.

Do Centra Sylvatica v Jiřetíně pod Bukovou pak budou dojíždět žáci ze škol v okolí. Programy centra budou směrovány především na les.