Co vás vedlo k tomu vrátit se zpět do politiky?
Jsem v životě i práci obklopen řadou skvělých lidí a mnoho z nich má děti nebo vnoučata. Pro sebe, pro ně, pro naše děti. Chci přispět k zastavení trendů, které se mi nelíbí a které nám všem škodí. Ukrajování svobod, návrat miliardářů z dob privatizace do politiky a veřejného života, skupování médií do soukromých rukou a tím i ovlivňování veřejného mínění. Extrémní ideologie, zjednodušená řešení složitých problémů. Byrokratická zátěž nás všech ve všech oblastech… Mohl bych pokračovat, ale odpověď na vaši otázku je, protože chci a protože můžu. 

Neštve vás trochu, že jste na kandidátce až na třetím místě? Že je před vámi paní, kterou prakticky nikdo nezná?
Ne, neštve mě to. Marcela Novotná je dlouholetá úspěšná starostka a určitě jí to sluší víc než mně. Chtěl jsem Starosty podpořit a jsem rád, že mi oni dali příležitost že i vy jste vzpomněl na časy, kdy jsem veřejně působil…

Marek Pieter (SLK)
Do redakce Libereckého deníku dorazil Marek Pieter. Odpovídal na vaše otázky

Změnil se váš pohled na stáří a na způsob zajištění péče o staré lidi poté, co jste se stal ředitelem domova důchodců?
Považuji se za velmi obohaceného člověka, protože mi byla dána možnost být u toho, když lidé zestárnou, znemohoucní, onemocní a zemřou. I když se většinou snažíme tohle téma vytěsnit, stojí tato životní fáze za stejnou pozornost, jako životní fáze po příchodu dítěte na svět. Systém má dobře našlápnuto, ale rychle se kazí. Je něm přisáto stále více parazitů, pro které systém znamená dobrou obživu na úkor seniorů a lidí, kteří o ně pečují. Přibývá úředníků, nesmyslných postupů, tabulek, papírů, omezení, dodavatelských firem, dealerů a pod. Hemží se to krásnými slovy a ušlechtilými frázemi, ale na konci tu těžkou práci přímo u seniorů dělají pečovatelky a zdravotní sestry.

Jaký je váš postoj a postoj vaší strany k manželství stejnopohlavních párů? Podpořil byste sňatky pro gaye a lesby? A gay adopce?
Svatba byla odjakživa oslavou vstupu do instituce zvané manželství, v očekávání rodiny, tzn. rozmnožování a výchovy potomstva. Rozmnožovací aspekt není u stejnopohlavních párů zajištěn. Souhlasím s tím, že by měla být zajištěna všechna práva a všechny povinnosti ve formalizovaných stejnopohlavních vztazích, např. sdílení, péče, daně, právo na informace, dědictví, vdovství apod.  Souhlasím jednoznačně s osvojením dětí a považuji ho za samozřejmost všude tam, kdy je jeden z partnerů biologickým rodičem dítěte (otec nebo matka). U ostatních párů bych se problematikou musel podrobněji zabývat a vyslechnout argumenty pro a proti. V tomto jsem zcela bez předsudků a otevřený.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta.
Do redakce Libereckého deníku dorazil Martin Půta. Odpovídal na vaše otázky

Vase jméno je spojeno s kontroverzními rozhodnutími, máte nějaký konkretní návrh, který chcete prosazovat?
Před čtrnácti lety jsem udělal jedno rozhodnutí,které bylo označováno jako kontroverzní. Vydali jsme obecní vyhlášku, která zakazovala vstup státním úředníkům ve službě na území obce bez předchozího souhlasu radnice. Dnes je situace s byrokracií tak strašlivá, že ta tehdejší proti ní vypadá jako mateřská škola. Byrokracie je jako rakovina. Takže se budu zasazovat o snížení stavu úředníků, zjednodušení právních norem a zrušení mnoha zbytečných agend… Ať již kontroverzně, nebo nikoliv.