Už tradiční červnové odpoledne zasvěcené otcům a jejich dětem pořádá i letos město. Tentokrát se všichni ve 14 hodin vypraví z 21. století do pravěku. „Tátové i děti se poměří v hodu oštěpem na mamuta, ve výrobě hliněných kuliček, modelování tesáků tygra šavlozubého, budou malovat na kameny, děti se utkají v soubojích s nafukovacími kyji a tatínkové si mohou vysochat vlastní Věstonickou Venuši," slibuje Svoboda.

Stranou nezůstanou ani atrakce. „Připravené jsou kanoe, rafty, paddleboardy, lanové aktivity, trampolína i lezecká stěna," doplňuje Lucie Kocourková z oddělení školství, kultury a sportu.

Na programu, které moderuje Lukáš Fridrich, se podílejí také jablonečtí strážníci, Český červený kříž Jablonec, DDM Vikýř, MC Jablíčko, dětská skupina Bublina, Junák český skaut, středisko Jablonec a další. „O melodický doprovod se postará hudební studio Kokos a Studio Oříšek," dodává Kocourková.

Tradici oslav Dne otců založila Američanka Sonora Smart Doddová, která chtěla ocenit svého ovdovělého tatínka, jenž se staral o ni a další čtyři sourozence. A tak úplně první oslava Dne otců se konala v městečku Spokane, stát Washington, 19. června 1910.