Proti jeho možnému otevření a obnovení těžby se vyslovilo 81 procent hlasujících. Jelikož celková účast přesáhla 59 procent, je referendum pro zastupitelstvo obce závazné. Celkem zde v referendu hlasovalo 471 lidí.

„Nejsem ani tak překvapená výsledkem referenda jako velkou účastí. Určitě to bylo kvůli tomu, že hlasování v referendu bylo spojené s volbami do Poslanecké sněmovny. 81 procent všech voličů hlasovalo proti těžbě,“ řekla Deníku starostka Chuchelny Eva Peštová.

Místní v referendu odpovídali ANO nebo NE na otázku: „Souhlasíte s tím, aby obec Chuchelna v samostatné působnosti podnikla kroky k tomu, aby nedošlo k obnovení těžby v dobývacím prostoru Chuchelna na katastrálním území obce Chuchelna?“

Dýňobraní v Chuchelně.
Dýně kam se podíváš! Na Dýňobraní do Chuchelny dorazilo přes tisíc lidí

Podle starostky má teď vedení obce závazek od lidí, aby vystupovalo proti těžbě. „Konkrétní kroky, které budeme činit, ještě nejsou dojednány. Budeme o tom jednat na příštím zasedání zastupitelstva,“ přiblížila Peštová. Podle ní je několik možností, co může obec podniknout. „Můžeme zadat nový hydrogeologický průzkum a jeho výsledek pak projednávat se společností, která čedičový lom vlastní, nebo se můžeme obrátit na Báňský úřad. Vlastník, společnost Eurovia kamenolomy, má totiž stále platné povolení k těžbě. V tuto chvíli by tak i nějaký kompromis byl pro odpůrce těžby vítězstvím,“ zmínila starostka.

Prostor čedičového lomu Slap je oblíbeným místem vycházek místních i turistů. Netěží se tu už asi 30 let a za tu dobu tu příroda opět převzala vládu. Žijí tu divoké kachny, ropuchy i mloci. Právě mlok se stal symbolem iniciativy za ochranu lokality, která se přetvořila ve spolek s názvem Mlok z lomu. Jde o místní, kteří se spojili, aby zachránili krajinu, na níž jim záleží.

„Snahou je zabránit obnovení těžby čediče v dobývacím prostoru Chuchelna. Minimálně do té doby, než bude zastavena těžební činnost ve dvou nedalekých aktivních lomech. Rádi bychom přesvědčili ty, kteří rozhodují, aby tentokrát nepreferovali krátkodobé, ale dlouhodobé cíle: aby zvážili, zda je v oblasti, kde jsou aktivní už tři čedičové lomy, nutné otevírat další lom a zničit to, s čím si už příroda za téměř 30 let tak krásně poradila,“ znělo heslo spolku, se kterým začínali aktivisté kampaň. Ta vyvrcholila konáním referenda, ve kterém se k nim připojila většina místních obyvatel.

Vojtěch Vaníček.
Školák z Liberecka má jasno, plánuje novou školní linku. Kvůli bezpečí spolužáků

„Jsme rádi za výsledek referenda. Obec tak dostala od lidí oficiální mandát jednat. Také nás potěšilo, že lidi aktivně vystoupili proti těžbě a že si uvědomují a chtějí ochránit přírodu, která se nachází jen kousek od jejich domů,“ zhodnotila výsledek referenda Klára Voskovcová ze spolku Mlok z lomu.

Podle společnosti Eurovia kamenolomy, která lom vlastní, se výsledky referenda nijak neprojeví na jejím postupu. „Bez ohledu na výsledek referenda je naše stanovisko stále stejné a neměnné. Vůbec nechápeme a nerozumíme tomu, kde a za jakým účelem vznikly informace o obnově těžby v lomu Chuchelná. Lom je v tzv. režimu zajištění,“ sdělila Deníku mluvčí společnosti Iveta Štočková. „V tomto režimu je na základně našeho návrhu a povolení od Báňského úřadu již několik desítek let a několikrát se na naši žádost prodlužovalo. Aktuálně je povolení o tzv. zajištění lomu Chuchelna platné do konce června 2024. Jakmile se tato doba přiblíží, můžeme žádat Báňský úřad o další povolení o zajištění daného lomu. Toto máme také v plánu. Neplánujeme v lomu Chuchelna obnovit těžbu dalších několik let,“ ujistila Štočková.

Zástupci spolku Mlok z lomu ale tvrzení společnosti úplně nedůvěřují „Loni na podzim s námi na setkání zástupci společnosti hovořili jinak, jednoznačně potvrdili, že do lomu vstoupí a začne těžba. Zpráva o neplánování provozu je dobrá. Osobně si ale myslím, že stejně bude třeba zůstat ve střehu,“ sdělila už dříve Voskovcová.