„Míra zakouřenosti prostředí byla již za hranicí únosnosti,“ uvedl Jan Krejčí za pub U Medvěda. Pavel Horčička se podle svých slov rozhodl sám osobě. „Čisté, nezakouřené prostředí hosté oceňují. Podpory se mně dostalo i ze strany některých kuřáků,“ řekl Pavel Horčička z Půlměsíce.
Někteří majitelé restaurací argumentují tím, že by zákazem kouření ztratili klientelu. Pochopitelné to je ve vesnických restauracích. „Pokud bych zakázal kouření, polovina hostů by nechodila, a to by mohlo být až likvidační,“ uvedl v květnu Alfons Bém z Loužnice.
Majitelé tlak v podobě odlivu hostů necítí. „Hostů k nám chodí stejně, trend je ale více k jídlu,“ uvedl Krejčí. „Lidé odcházeli, když viděli zakouřený prostor. Nyní je tady rádi vítáme,“ dodal Horčička. Mezi nekuřácké restaurace patří namátkou Pizza Expres, Cross Country nebo restaurace v sokolovně v Těpeřích.