Projekty za skoro sedm set tisíc korun měly smůlu.

Jablonecká radnice rozdělila jeden milion korun na dotace na malé čističky odpadních vod a kanalizační přípojky. Na osm žádostí nezbyly peníze.

„V roce 2017 má být proto v programu dotace jeden a půl milionu korun," řekl primátor Petr Beitl.

V loňském roce dostala radnice čtyřicet šest žádostí. „Je vidět, že zájem o program roste, proto ho chceme v příštím roce posílit," dodal primátor.

Žádosti o dotace se předkládají v dvoukolovém systému. V prvním kole předloží žadatel na oddělení dotací projektový záměr, který musí schválit rada. Ve druhém kole pak podá žádost o dotaci. „Osm neuspokojených žádostí už prošlo prvním kolem, pokud bude v příštím roce program vyhlášen, mohou rovnou podat žádost do druhého kola," dodala mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Celkové náklady na malou domovní čistírnu se pohybují kolem sto tisíc korun. Podle mluvčí radnice Markéty Hozové může žadatel dostat jako dotaci až polovinu způsobilých výdajů, maximálně ale padesát tisíc korun na jeden byt. Podmínkou přidělení dotace je vlastní podíl žadatele na financování. Pokud lidé nemají dost peněz, mohou si je od města výhodně půjčit. „Hned po předložení žádosti o dotaci je možné žádat o půjčku na vlastní spoluúčast, která se podává na oddělení rozpočtu," dodala Hozová.

Dotace na vybudování malých domovních čistíren odpadních vod a kanalizačních přípojek poskytuje jablonecká radnice od roku 2013. V letech 2013 a 2014 podpořil fond 52 projektů za necelé tři miliony korun. Připraveny byly vždy dva miliony, které se ale nevyčerpaly. V roce 2015 program vyhlášen nebyl.