„Požár byl na operační středisko ohlášen krátce před polednem,“ popsala mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová. Hasiči nejprve zjistili požár na vcelku malé ploše, zhruba 20 krát 30 metrů. I přes intenzivní snahu se oheň rychle rozšířil. Paseka byla totiž plná polámaných a vyvrácených stromů.

Hasiči se nejprve zaměřili na ochranu těžební techniky, která byla nedaleko ohně odstavena. Tu se podařilo před ohněm zachránit. 

Cirkus nostalgie, ale také dílnu či výrobu dřevěné panny, to vše nabídla Muzejní noc 2017 v domě Josefa V. a Jany Schleybalových v Jablonci nad Nisou.
Z archivu Deníku: Jaké byly Muzejní noci na Jablonecku?

Lidé z nedalekého Bobova si požáru všimli, až když projelo první hasičské auto. „Slyšeli jsme, že se tam pracuje. Pak byl chvíli klid a najednou tady začala lítat hasičská auta,“ popsala jedna z obyvatelek Bobova, která se přišla podívat na plnění bambi vaku zavěšeného pod přivolaným vrtulníkem Florian policejní Letecké služby.

Plnění vaku vrtulníku probíhalo na louce nedaleko místa události. Další čerpací stanoviště zřídili hasiči na koupališti v Mukařově. „Pendlovali jsme mezi lesem a Mukařovem, část vozidel byla vyčleněna na plnění bambi vaku,“ popsal jeden z hasičů. „Je sucho, to stačí zahodit i nedopalek cigarety,“ spekuloval nad příčinou požáru jeho kolega.

Oheň se mezitím rozšířil na plochu 100 krát 150 metrů. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo šestnáct profesionálních i dobrovolných jednotek.

Kolem 17. hodiny dostali hasiči požár pod kontrolu, přesto stále na ohniště crčela voda z bambi vaku i ze šesti vodních proudů pro dohašování ohnisek.

Zásah vrtulníku při požáru v lese na Maloskalsku.
VIDEO: Hasiči bojují s požárem lesa na Malé Skále

Vrtulník byl nakonec odvolán kolem půl šesté večer, provedl 36 shozů vody. Někteří hasiči zůstali, aby požářiště dále kontrolovali. Co požár způsobilo, je zatím v šetření policie a hasičských expertů.

Není to letos poprvé, kdy na Jablonecku hořely hektary lesa. K obdobnému požáru došlo 6. dubna na Železnobrodsku směrem od Hrubé Horky k Jizeře. Zásah komplikoval nejen silný vítr, který oheň stále rozdmýchával, a veliká prašnost, ale i těžký terén, ve kterém hořelo. „Jednalo se o požár klestí, který se následně rozšířil lesem,“ přiblížila mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Velitel zásahu si kvůli rozsahu požáru povolal velkoobjemové cisterny a chemický automobil pro plnění tlakových lahví, pro letecké hašení byl povolán vrtulník s bambivakem z Prahy a dokonce letadlo Letecké hasičské služby z Mnichova Hradiště. Kvůli silnému zakouření museli hasiči zasahovat v dýchací technice.

Hasiči připomínají, že platí přísný zákaz rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně v lese a do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa. Riskantní je také kouření – odhozený nedopalek cigarety může doutnat i několik hodin, než dojde k zapálení hořlavých látek v jeho okolí a rozšíření požáru na vysušený porost.

Letos poprvé otevřelo Muzeum obrněné techniky Smržovka.
Tipy nejen na víkend: Vydejte se do muzea obrněné techniky nebo do kina

„Při táboření nikdy nezapomeňte mít při ruce dostatečnou zásobu vody pro případné uhašení počínajícího požáru. V místě, kde jste tábořili, nikdy neopomeňte před odchodem oheň uhasit a zasypat jej hlínou,“ zdůrazňují hasiči.