Mezi obcemi do tisíce obyvatel získali Dalešice prvenství jak v krajském, tak celorepublikovém srovnání. Ocenění Odpadový Oskar uděluje nezisková organizace Arnika už pátým rokem.

Starostka Hana Vélová přiznala, že výsledky v soutěži jsou trochu zkreslené, protože velkoobjemový odpad z obce míří do Jablonce. „Jsme trochu rarita, nevybíráme poplatky, nenutíme lidi, aby měli popelnici. Ale víme, že v tomto systému lidé ušetří více, než kdyby popelnici měli,“ přiblížila Vélová.

Dalešice v Odpadových Oskarech figurují na čelních místech ve všech pěti ročnících, podle obce jde ale spíše o čestný titul. „Je kolem toho akorát moc papírování a efekt je ten, že nám pošlou plakát k vytisknutí a dostaneme se do médií. Je to škoda, myslím, že kdyby bylo za vítězství byť jen pět tisíc korun, investovali bychom je třeba do dalších kontejnerů na tříděný odpad,“ vysvětlila starostka Dalešic.

Nákladní auto plné plastů. Foto:  Celní úřad pro Liberecký kraj
Celníci zastavili kamion plný plastového odpadu. Případ si převzala inspekce

V Dalešicích se podobně jako v dalších obcích a městech Libereckého kraje třídí do kontejnerů papír, PET lahve, sklo a textil. Do pytlů se třídí plasty (kromě PET), nápojové kartony, kovové obaly. „Kromě nízké produkce směsného odpadu a vysoké úrovně recyklace oceňujeme pravidelné zveřejňování výsledků hospodaření ve zpravodaji obce a její spolupráci se sborem dobrovolných hasičů,“ pochválil expert pro oblast odpadů z hlediska vlivů na životní prostředí ze společnosti Arnika Milan Havel.

Místní o situaci v odpadovém hospodářství přitom mluví spíše s despektem. „Je pravda, že nemáme popelnice a tedy za ně neplatíme, zato si musíme kupovat pytle na směsný odpad. Velkoobjemový pak vozíme do Jablonce na odpadový dvůr na Proseči,“ přiblížil padesátiletý Pavel.

Účast jen některých měst

Společnost Arnika porovnává výsledky odpadového hospodářství jen u těch obcí, které je poskytnou. Podle svých kritérií pak vyhlašuje v každém kraji vítěze tří kategorií obcí do 1000 obyvatel, 1001 až 5000 a nad 5 tisíc obyvatel. „Tam, kde mají historicky mnoho směsného odpadu, obec ani neoslovujeme. Mezi takové patří v Libereckém kraji třeba město Doksy,“ přiblížil Milan Havel.

V krajském hodnocení získala prvenství v kategorii obce s od 1001 do pěti tisíc obyvatel taktéž obec z Jablonecka, Malá Skála. „V Libereckém kraji jsme v kategorii obcí s počtem obyvatel 1001 – 5000 zvítězili počtvrté v řadě, tentokrát s devadesáti kilogramy na obyvatele za rok 2018,“ přiblížil starosta Malé Skály Michal Rezler.

Radnice zkouší hubit plevel pomocí páry.
Plevely na chodnících hubí v Turnově horkou párou

V kategorii obcí nad pět tisíc obyvatel pak v kraji zvítězil Jablonec nad Nisou. Tady každý obyvatel za rok odevzdá 138,9 kilogramu směsného odpadu.

Celorepublikové pořadí pak uvádí první tři z každé kategorie. V něm se kromě Dalešic, které zvítězily v kategorii obcí do tisíce obyvatel, neumístila žádná další obec z Libereckého kraje. V další kategorii zvítězila jihočeská obec Chvalšiny (1001 až 5000 obyvatel), nejvyšší kategorii obcí nad pět tisíc obyvatel ovládl tradičně moravskoslezský Fulnek.

Obce s nejnižší produkcí směsného komunálního odpadu v Libereckém kraji

Obce do 1000 obyvatel
1. Dalešice – 190 obyvatel – 36,1 kg/ob/rok – recyklace 57 % (dle systému PAYT (Pay as you throw – Zaplať, kolik vyhodíš)
2. Martinice v Krkonoších – 607 obyvatel – 59,6 kg/ob/rok - recyklace 26 %
3. Kravaře – 786 obyvatel – 75,1 kg/ob/rok – recyklace 30 %

Obce od 1001 do 5000 obyvatel
1. Malá Skála – 1184 obyvatel – 90 kg/ob/rok – recyklace 58,6%
2. Vysoké nad Jizerou – 1292 obyvatel – 96,1 kg/ob/rok – recyklace 38%
3. Jablonec nad Jizerou – 1670 obyvatel – 107,5 kg/ob/rok – recyklace 41%

Obce nad 5000 obyvatel
1. Jablonec nad Nisou – 45 771 obyvatel – 138,9 kg/ob/rok - recyklace 37%
2. Semily – 8421 obyvatel – 143 kg/ob/rok – recyklace 22 %

Zdroj: Arnika

Čipování psa se provádí ve veterinární ordinaci. Čip se zavede psovi pod kůži pomocí duté jehly.
Lidé v kraji se chystají na čipování psů. To má pomoci v boji s množírnami