„Pátráme, kde a jak k nákaze mohlo dojít. S jistotou podle dosavadních zjištění  lze říct, že nešlo o přímý kontakt s nemocným žloutenkou," uvedla MUDr. Jana Prattingerová, ředitelka protiepidemického odboru z Krajská hygienické stanice v Liberci. Potvrdila, že v současné době evidují 23 nemocných s tím, že nejmladšímu pacientovi je 14 let. Dalšími nezletilými jsou dva studenti a dva učni. Všichni tito lidé se navzájem nesetkali například na společné oslavě či výletě.

Neobvyklý nárůst, to je epidemie

Jednoznačně jde o epidemii, vzhledem k počtu lidí. „Událost hodnotíme jako neobvyklý výskyt vzhledem k tomu, že za celý loňský rok bylo evidováno v okrese Jablonec  nad Nisou pouze jedno onemocnění," řekla lékařka. Prvního pacienta infekční oddělení v Liberci hospitalizovalo na konci srpna.

„V jablonecké nemocnici tito pacienti nejsou, nemáme infekční oddělení," informovala mluvčí nemocnice Petra Hybnerová s tím, že ke každému pacientovi přistupují, až do stanovení přesné diagnózy, obezřetně. Zatím tedy žádná další opatření nechystají.

Jablonec je tedy pod zorným úhlem hygieniků a panuje zde zvýšený zdravotnický dozor. „Žádná škola není ale z důvodu karantény uzavřena. Není důvod," dodala. 

Nejen zdraví dárce, ale především příjemce

Jako v tomto momentě nevhodné dárce krve a plazmy mají Jablonečany na Transfúzním oddělení v Liberci, dali jim preventivně stopku. „Informaci máme od úterního rána, legislativa platí pro všechny," potvrdila primářka oddělení Renata Procházková.

Zcela jiný pohled na situaci a dárce ale mají v odběrovém centru Sanaplasma, kde vyplácejí lidem za plazmu peníze. Zkusili jsme tedy test.

V úterý odpoledne jsme jim k odběru plazmy telefonicky nabídli na následující den nováčky – tři studentky z Jablonce. „Přijďte tedy dopoledne, dáme termín 9.30, 10.00 a 10.30," reagovala sestra na dispečinku, přičemž Krajská hygienická stanice informovala tamního lékaře s doporučením o uzávěře v úterý v poledne.

Virový zánět jater (žloutenka) typu A (VHA) je vyvolán virem hepatitidy A. Inkubační doba, tj. doba od vniknutí viru do organizmu k prvním příznakům onemocnění, je 15 – 50 dní.

Vypadá to i jako chřipka

„Již koncem inkubační doby bývají přítomny necharakteristické příznaky. Nejčastěji se jedná o projevy chřipkové, žaludeční a střevní. Po této fázi ohlašující příchod nemoci nastupuje vlastní fáze onemocnění, kdy dochází ke zhoršení potíží a často se objevuje „žloutenka". Současně s ní má pacient tmavší moč, světlou stolici a svědění kůže," vysvětluje v informačních aktualitách na webové stránce krajských hygieniků jejich mluvčí Zuzana Balašová. Tam také zájemci najdou podrobné informace o přenosu, příznacích a léčbě této choroby.

Žloutenka typu A se v České republice  stále vyskytuje v místních lokálních epidemiích. Nejčastěji se lidé nakazí na cestách, vysoké riziko je v zemích s nízkých hygienickým standardem. V současné době aktuálně na severu Čech například diagnostikovali hepatitidu A u desítky dětí na začátku října na Lounsku.

Vir vniká do těla nejčastěji ústy. Infikovaná osoba vylučuje viry stolicí. Typ A se nejčastěji přenáší znečištěnou stravou a špinavýma rukama. V některých případech nelze přenosu HAV předejít ani dodržováním základů osobní hygieny. Infekce často potrápí cestovatele do teplých krajů. K nákaze nejčastěji dochází infikovanými potravinami, z kostek ledu připravených z infikované vody, z nedostatečně tepelně zpracovaných ryb nebo mořských živočichů.

Nejlépe pomůže očkování

Očkování proti hepatitidě nepatří mezi povinná očkování, alespoň tomu tak dlouhou dobu bylo. Od roku 2001 však byla vakcína proti žloutence typu B zařazena do povinného očkovacího programu, a je tedy pro děti v rámci očkovacího kalendáře zdarma. Starší ročníky si očkování musí uhradit sami, pokud tedy nepracují v relativně rizikovějším povolání (např. zdravotničtí pracovníci, záchranáři) – tací mají nárok na očkování taktéž zdarma. Pro všechny ostatní se jedná o „nadstandard", který je třeba zaplatit.

Pojišťovny dávají většinou příspěvky

Přestože se tedy v případě vakcinace proti žloutence typu A a B jedná o komerční očkování, většina pojišťoven má preventivní programy, ve kterých je možné nalézt balíčky pro komerční očkování. Příspěvky se většinou pohybují v rozmezí stovek korun za rok a je na vás, pro kterou vakcínu ho použijete. Příspěvek se vždy vztahuje pouze k očkovací látce, nikoliv k vlastní aplikaci, která může být taktéž zpoplatněna.